Nevoja për të ndihmuar Gazën në çdo mënyrë të mundshme është nënvizuar nga Përfaqësuesi i Lartë i BE-së, Josep Borrell.

Gjatë konferencës për shtyp që dha pas përfundimit të Këshillit të Ministrave të Jashtëm të BE-së në Bruksel, zoti Borrell vuri në dukje se korridori humanitar detar në Qipro duhet të zhvillohet, por në të njëjtën kohë ka nevojë për lehtësimin e hyrjes tokësore nga Izraeli.

Ai tha se mënyra më efektive për të marrë ndihmë në Gaza është me rrugë tokësore.

Përfaqësuesi i Lartë tregoi se do të bëhet përpjekje për të stimuluar “kanalin” e korridorit humanitar detar.

“Nëse nuk ka alternativë tjetër, është më mirë se asgjë. Është një nismë pozitive. Por në të njëjtën kohë, mënyra për të marrë sa më shumë ndihmë në Gaza do të ishte hapja e kufirit tokësor.”

Josep Borel vuri në dukje se “në të njëjtën mënyrë ne i kërkojmë Izraelit të hapë një port dhe Qiproja luajti një rol të rëndësishëm atje dhe falënderoj Qipron që kishte idenë dhe filloi të operojë”.

Ai gjithashtu theksoi se “të gjithë pengjet duhet të lirohen pa kushte dhe askush nuk duhet të bëjë pazare me jetën e civilëve”.

Në të njëjtën kohë, duke folur për Haitin, ai foli për “një shembull tipik të një shteti të dështuar në duart e bandave të krimit të organizuar”.

Ai gjithashtu e krahasoi vendin me Gazën duke thënë se edhe atje “ne shohim zhvillimin e bandave, shohim zhvillimin e forcave që përfitojnë nga situata e tmerrshme.”

“Ne duhet të rivendosim sigurinë, duhet të rivendosim mbështetjen njerëzore për të parandaluar që Gaza të kthehet në Haiti të Mesdheut.”/vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *