Përqindja e grave në Asamblenë e re Kombëtare, nga zgjedhjet parlamentare në Francë, u ul në 208 të zgjedhura nga 577 ose 36% të Dhomës së Përfaqësuesve, në rënie në krahasim me 2017 dhe 2022, sipas një analize të AFP-së të rezultateve të publikuara sot nga Ministria. të Brendshme.

Përqindja e grave në Asamblenë Kombëtare arriti një rekord në vitin 2017, duke arritur në 38.8% (224 deputetë), përpara se të binte në 2022 në 37.3% (215).

Dhe këtë vit u ul akoma më shumë.

Asambleja Kombëtare tani ka një prani pak më të ulët të femrave sesa Senati, dhoma e lartë e parlamentit francez e zgjedhur në mënyrë indirekte, e cila ka 36.8% gra (128 nga 348 senatorë).

Ndër blloqet kryesore në parlamentin e ri, bashkimi i të majtës ose Frontit të Ri Popullor (NFP) dhe grupeve të lidhura me të (41.7%, 78 nga 187) ka më shumë gra dhe kryeson nga një drejtues i shkurtër i kampit presidencial (41.5% , 66 nga 159).

E djathta ekstreme (Alarmi Kombëtar) dhe aleatët e saj kanë vetëm 32.4% të grave të zgjedhura (46 nga 142) dhe e djathta klasike (Republikanët) kanë zgjedhur vetëm 30.8% gra.

Në vitin 1958, Asambleja e parë Kombëtare e Republikës së Pestë kishte vetëm tetë deputete gra, duke përfshirë Nafisa Sid Kara me origjinë algjeriane, e cila në vitin 1959 ishte gjithashtu e vetmja grua në qeverinë e parë të Republikës së Pestë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *