Gjermania, vendi qe gjate vitit te shkuar u përball me 1,1 milionë azilkërkues, pritet te reduktoje ne mënyrë drastike numrin e refugjateve qe hyjnë ne vend. Ministri i Brendshëm Thomas de Maiziere deklaroi se vendi nuk eshte ne gjendje te perballoje te njëjtën shifër edhe gjate 2016-es. Gjithashtu do te zgjaten per nje periudhe te pacaktuar kontrollet ne kufij dhe do te regjistrohet çdo refugjat qe hyn ne territorin vendas.
Qeveria gjermane synon nje zgjidhje europiane per problemin e emigracionit, përmes forcimit te kufijve te jashtëm, negociatave me Turqinë dhe duke ofruar me shume ndihme ne zonat e konfliktit. Kancelarja Merkel është prej muajsh nen presion per reduktimin e numrit te emigranteve.
Edhe qeveria austriake njoftoi me heret se do te reduktoje numrin e aplikimeve për azil ne 37.500 ne vit dhe do te veproje kështu per katër vitet e ardhshme. Gjate 2015 ne kete vend u kryen 90 mije aplikime. Serbia ndërkaq sqaroi se do te lejoje hyrjen ne territorin e saj vetëm te personave qe kërkojnë azil ne Gjermani dhe Austri. Ndërsa gjendja e qindra mijëra emigranteve qe vijojne endjen ne Europe eshte përkeqësuar per shkak te te ftohtit dhe temperaturave te ulta. Kreu i Komisionit Europian Juncker ka kerkuar mbajtjen e nje samiti per kete çështje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *