Shkencëtarët kanë zbuluar të paktën katër lloje të reja oktapodi në ujërat e thella të një zone prej 100 miljesh katrorë pranë Kosta Rikës, thanë të martën zyrtarët nga Instituti i Oqeanit Schmidt.

Një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh në bordin e R/V Falkor të Institutit të Oqeanit Schmidt zbuloi speciet e reja vitin e kaluar gjatë dy ekspeditave në brigjet e Paqësorit të Kosta Rikës, thanë zyrtarët në njoftimin e tyre.

“Ekipi gjeti dy çerdhe oktapodësh gjatë ekspeditës së tyre të parë në qershor,” tha Instituti i Oqeani Schmidt.

“Gjashtë muaj më vonë, shkencëtarët u kthyen në çerdhe dhe konfirmuan se janë aktivë gjatë gjithë vitit. Ata gjithashtu vëzhguan disa lloje të tjera të reja oktapodësh larg burimeve hidrotermale.”

Të dyja ekspeditat drejtoheshin nga Dr. Beth Orcutt e Laboratorit Bigelow për Shkencat e Oqeanit dhe Jorge Cortés i Universitetit të Kosta Rikës.

Në total, mbi 160 ekzemplarë të kafshëve në det të thellë u mblodhën nga ekspedita e fundit në dhjetor dhe të gjitha do të arkivohen në Muzeun e Zoologjisë në Universitetin e Kosta Rikës, duke iu shtuar 150 ekzemplarëve të mbledhur në qershor, njoftuan shkencëtarët.

“Kjo shënon një nga herët e para që të gjithë ekzemplarët biologjikë do të vendosen brenda vendit të Amerikës Latine nga i cili janë marrë pas një ekspedite në det të thellë, në vend që të dërgohen në Shtetet e Bashkuara ose Evropë,” thanë zyrtarët.

Përveç specieve të reja të oktapodit, u njoftuan edhe disa zbulime të tjera emocionuese nga ekspozitat./vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *