Partia Demorkatike I ka cilësuar zgjedhjet në Kosovë si një leksion për qeverinë shqiptare.

 

Në një deklaratë për mediat, ish-deputeti demokrat, Oerd Bylykbashi teksa nuk I ka kursyer akuzat në drejtim të qeverisë thekson se zgjedhjet demokratike kërkojnë vetëm vullnet politik.

 

“Zgjedhjet parlamentare në Kosovë janë një leksion i madh për politikën ‎shqiptare, por mbi të gjitha janë një këmbanë e fortë për qeverinë. Zgjedhjet demokratike kërkojnë vullnet politik. Kosova dha një mësim të madh se zgjedhjet bëhen demokatike, kur në vend të parë vjen interesi i zgjedhësve dhe kur qeveria ka vullnet për të zbatuar ligjin,‎ që garanton të drejtën e zgjedhësve dhe të kandidatëve që konkurojnë të lirë e pa presion. Askush nuk ka dëgjuar zhurmë për reformë zgjedhore në Kosovë, por të gjithë pamë se si Kosova bëri zgjedhje demokratike që garantuan rotacion politik paqësor, ku fituesi angazhohet për ndryshim dhe humbësi nuk manipulon numërimin, por pranon humbjen.”

 

Bylykbashi duke përmendur cënimin e votës, shitblerjen apo fenomene të tjera të ngritura si shqetësim nga OSBE/ODIHR, u zotua se PD është e angazhuar në zbatimin e të gjitha këtyre rekomandimeve.

 

“Partia Demokratike është e angazhuar për të gjitha këto, në mënyrë që t’u sigurojë shqiptarëve zgjedhje demokratike dhe rotacion demokratik me votë.‎  Partia Demokratike është e bindur që vetëm zbatimi i plotë dhe i vërtetë i rekomandimeve të ODIHR na hap rrugën për zgjedhje demokratike dhe për këtë ka propozar një plan me pesë pika, në bazë të të cilit qendron vullneti politik për zgjedhje të lira e të ndershme.”

 

SIpas Bylykbashit e vetmja pengesë për zbatimin e rekomandimeve dhe garantimin e zgjedhjeve të lira është qeveria dhe kryeministri Rama.

 

“E vetmja pengesë në rrugën e shqiptarëve për zbatimin e rekomandimeve, si dhe garantimin e zgjedhje si gjithë Europa, është Edi Rama dhe qeveria e tij‎. Pa u larguar Edi Rama, zgjedhjet e Kosovës apo çdo reformë zgjedhore e jona, do të mbeten një leksion në letër.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *