Oran Knowlson, një 13-vjeçar nga Britania me epilepsi të rëndë , është bërë pacienti i parë në botë që i është nënshtruar një operacioni për të vendosur një implant truri pionier për të kontrolluar krizat e tij. Neurostimulatori, i cili funksionon duke dërguar sinjale elektrike në tru, arriti të reduktojë krizat ditore me 80% .

Operacioni tetë-orësh u krye në tetor në Spitalin Great Ormond Street të Londrës, kur Oran ishte 12 vjeç, si pjesë e ‘projektit CADET’, një seri provash për të vlerësuar sigurinë dhe efektivitetin e stimulimit të thellë të trurit (Deep Brain Stimulation- DBS) në epilepsinë e rëndë. Përveç spitalit të lartpërmendur, në program marrin pjesë University College London (UCL), King’s College Hospital dhe Universiteti i Oksfordit.

Oran u diagnostikua në moshën 3-vjeçare me sindromën Lennox-Gastaut , një formë e rrallë, rezistente ndaj trajtimit të epilepsisë që prek më së shumti fëmijët dhe mund të vazhdojë deri në moshën madhore. Simptomat e tij përfshijnë konvulsione të shumta, aktivitet elektrik jonormal të trurit, probleme të sjelljes dhe paaftësi në të mësuar.

Oran vuajti nga lloje të ndryshme konvulsionesh, duke përfshirë rëniet, konvulsionet dhe zhgënjimin, dhe nganjëherë ndalonte frymëmarrjen dhe kishte nevojë për mjekim për t’u rikuperuar.

Përveç sindromës, 13-vjeçari ka autizëm dhe ADHD, por epilepsia është padyshim pengesa më e madhe, shpjegon nëna e tij: “ Kam pasur një fëmijë trevjeçar të zgjuar dhe brenda pak muajsh, situata u përkeqësua me shpejtësi dhe ai humbi shumë aftësi ”.

Cilësi më të mirë të jetës

Nëna e tij dhe neurokirurgu pediatër dhe kreu i ekipit kirurgjik, Martin Tisdall, theksuan ndryshimin e madh në jetën e Oranit dhe në jetën e familjes, falë pajisjes që e bën atë më të pavarur dhe të lumtur, me një cilësi jete dukshëm më të mirë.

Oran nuk e ndjen pajisjen, të cilën mund ta karikojë çdo ditë përmes kufjeve me valë, ndërkohë që mund të përfshihet në gjëra që i pëlqejnë, si televizori. “ Ai është më vigjilent dhe nuk ka më kriza gjatë ditës. Krizat e natës janë me kohëzgjatje dhe ashpërsi më të shkurtër ”, u tha nëna e tij gazetarëve të stacionit britanik, të cilët vizituan familjen shtatë muaj pas operacionit .

Tre fëmijë të tjerë me sindromën Lennox-Gastaut pritet t’i nënshtrohen operacionit si pjesë e provës klinike. Qëllimi i studiuesve është të përmirësojnë neurostimulatorin në provën e ardhshme në mënyrë që ai t’i përgjigjet në kohë reale ndryshimeve në aktivitetin e trurit dhe të bllokojë krizat para se të ndodhin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *