Në të gjithë Rripin e Gazës, në një peizazh të transformuar nga lufta, malet me mbeturina paraqesin rreziqe të rënda për shëndetin dhe mjedisin, shkruan BBC. 

“Ne kurrë nuk kemi jetuar pranë mbeturinave më parë,” thotë Asmahan al-Masri.

“Unë qaj ashtu si çdo gjyshe tjetër që nipërit e saj janë të sëmurë dhe kanë zgjebe. Kjo është si një vdekje e ngadaltë. Nuk ka dinjitet.”

Në tetë muaj, më shumë se 330,400 ton mbetje të ngurta vlerësohet të jenë krijuar në territorin palestinez, sipas OKB-së dhe agjencive humanitare që punojnë në kanalizime.

Gjashtëmbëdhjetë anëtarë të familjes Masri ndajnë një tendë në një kamp pranë universitetit al-Aqsa.

Qentë endacakë bredhin aty pranë. Të gjithë banorët ankohen për erën e keqe të vazhdueshme.

“Era është shumë shqetësuese. E mbaj të hapur derën e tendës që të marr pak ajër, por nuk ka ajër, “thotë Asmahan.

“Vetëm era e plehrave.”

Disa nga më shumë se një milion njerëz që kohët e fundit u larguan nga ofensiva ushtarake izraelite në qytetin jugor të Rafahut janë detyruar të jetojnë në zona të hapura.

“Ne kërkuam kudo për një vend të përshtatshëm, por ne jemi 18 njerëz me fëmijët dhe nipërit tanë, dhe nuk gjetëm askund tjetër ku mund të qëndronim së bashku,” thotë Ali Nasser, i cili kohët e fundit u zhvendos në kampin e Universitetit Al-Aksa nga shtëpia e tij në Rafah.

“Udhëtimi këtu na kushtoi mbi 1000 sikla (268 dollarë) dhe tani financat tona janë shkatërruar. Nuk kemi punë, nuk kemi të ardhura dhe kështu jemi të detyruar të jetojmë në këtë situatë të rëndë. Vuajmë nga të vjella, diarre dhe kruarje të vazhdueshme të lëkurës.”

Kufizimet e rrepta për ato që Izraeli tha se ishin arsye sigurie, nënkuptonin se nuk kishte kamionë të mjaftueshëm mbeturinash, kishte mungesë pajisjesh për klasifikimin dhe riciklimin e mbeturinave shtëpiake dhe për asgjësimin e duhur të tyre.

Që nga sulmet vdekjeprurëse të 7 tetorit të udhëhequr nga Hamasi, ushtria izraelite ka bllokuar hyrjen në zonën kufitare, ku ndodhen dy vendgrumbullimet kryesore të Gazës. Njëri në Juhr al-Dik i shërbente më parë veriut dhe një tjetër, në el-Fukhari, i shërbente zonave qendrore dhe jugore.

“Ne po shohim një krizë të menaxhimit të mbetjeve në Gaza, dhe një krizë që është përkeqësuar shumë gjatë muajve të fundit,” thotë Sam Rose, drejtor i planifikimit për agjencinë e OKB-së për refugjatët palestinezë, Unrwa.

Analiza satelitore nga BBC Verify ka hedhur dritë mbi një aspekt tjetër të problemeve sanitare, duke treguar se gjysma e vendeve të trajtimit të ujit dhe ujërave të zeza të Gazës janë dëmtuar ose shkatërruar që kur Izraeli filloi aksionin e tij ushtarak kundër Hamasit.

“Njerëzit po jetojnë mes mbeturinave”, thotë Rose./vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *