Kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis foli në parlament gjatë debatit mbi projektligjin për zgjerimin e Greqisë me 12 milje në detin Jon.

 

“Ne rezervojmë të drejtën për të zgjatur ujërat territoriale në Kretë dhe gjetkë kur zgjedhim. Ne po dyfishojmë ujërat tona territoriale në Jon  , tha mes të tjerash kreu I qeverisë greke.

 

Një lëvizje e tillë, sipas Mitsotakis është krejtësisht legjitime dhe e bazuar në të drejtën ndërkombëtare.

 


“Për herë të parë që nga aneksimi i Dodekanezit në 1947, territori Grek është zgjeruar me 10%, jo nga shkëputja e territoreve ose në mënyrë të barabartë nga vendet e tjera. Me procedura të bazuara plotësisht në Rregullat e së Drejtës Ndërkombëtare.  Sot në vitin 2021 ne hedhim hapin e dytë të madh thelbësor. Vendi ynë shtrin dominimin e tij në Detin Jon në 12 milje. Unë kisha njoftuar zgjerimin e ujërave tona territoriale që nga gushti i 2020.  Sot pas katër muajsh zonat tona detare atje  po dyfishohen. KJo është një e drejtë plotësisht e përputhshme me të drejtën ndërkombëtare dhe vendin tonë  që mund të zgjerohet në zona të tjera dhe në 
Kretë e gjetkë, por në një kohë dhe mënyrë që ne do të zgjedhim vetë,” tha ai.

 

Kyriakos Mitsotakis bëri një referencë të veçantë për aleancat dhe bashkëpunimin e Greqisë me Izraelin , Egjiptin , Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Arabinë Saudite .

Siç tha Kryeministri, ky është një “mesazh i qartë që Greqia u dërgon atyre që me leontarizëm përpiqen të na privojnë nga ato që kemi të drejtë sipas rregullave të së drejtës ndërkombëtare”.

“Evolucioni nuk erdhi rastësisht. Para se të arrinim dyfishimin e ujërave, kishim arritur marrëveshje të njëpasnjëshme me Italinë, Egjiptin për zgjidhjen e zonave ujore kufitare. Ne mbyllëm çështjet që kanë vazhduar për dekada dhe hapëm një kapitull të ri në marrëdhëniet bilaterale dhe marrëveshjet shumëpalëshe. Marrëveshjet, pas negociatave të vështira, u votuan shpejt nga Parlamenti.  Kohët e fundit, Kryeministri i Shqipërisë deklaroi në mënyrë të qartë se shtrirja në 12 milje është një e drejtë e patjetërsueshme e Athinës, duke shtuar një argument tjetër se ujërat e Egjeut mund të bashkohen dhe të mos ndahen. Politika jonë e jashtme shpaloset në praktikë në shumë nivele, tha mes të tjerash në parlamentin grek, Mitsotakis. Burimi: protothema.gr/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *