Ish-drejtori AKU, Genc Juka ka komentuar çështjen e sigurisë ushqimore në Shqipëri.

 

I ftuar në studion e edicionit qendror të lajmeve në Vizion Plus, Juka theksoi se shteti duhet të fuqizojë laboratorët shtetërorë e jo ata privatë.

 

Ai ngriti gjithashtu shqetesimin se personeli i laboratoreve zyrtare po shkon drejt penisonit dhe se Minsitria e Bujqesise ende nuk ka marre masa per te pergatitur pasuesit e tyre.

 

Çështja e sigurisë ushqimore është me rëndësi prioritare jo vetëm në Shqipëri. Një luftë e përditshme zhvillohet kudo nëpër botë. Ushqime dhe produkte të skaduara, individë dhe subjekte që tregëtojnë jashtë rregullave dhe në dëm të konsumatorëve fatkeqësisht janë ngjarje të kronikës edhe tek ne. Cili është opinion juaj në lidhje me këtë polemikë që kemi këto ditë në lajm të parë po thuaj?

 

Unë do ta nisja diskutimin edhe për teleshikuesit për ti shpjeguar rëndësinë që ka siguria ushqimore në Shqipëri. Themi që Shqipëria politikisht do ti jepet mundësia që të fillojë negociatat. Janë 35 kapituj që do diskutohen. Dhe Ministria e Bujqësisë ka tre kapituj për të diskutuar. Është kapitulli 11 që është zhvillimi rural dhe kjo pjesa e agjencisë së pagesave, kjo që keni dëgjuar që jep subvendione, kapitulli 12 që është siguria ushqimore dhe kapitulli 13 që është peshkimi.

 

Përveç atyre që janë kapituj dhe kritere siguria ushqimore na intereson edhe sikur të mos ishin ato si kritere apo jo?

 

Absolutisht Shqipëria ka pas detyrimin që dy institucione t’I ndërtonte në mënyrë mjaft urgjente që në 2009. Unë kam qenë në atë kohë pjesë e Parlamentit dhe kam qenë moderator I ligjit të ushqimit kur u vendos që institucioni I AKU dhe Agjencia e Pagesave do të ishin dy institucionet që Bashkimi Europian I kërkonte me urgjencën më të madhe.

 

Ka problem sipas jush fakti që Ministria e Bujqësisë sot certefikon apo autorizon një subjekt privat për të bërë këto analiza? Kjo është pyetja që ngrihet.

 

Atëherë edhe unë u surprizova kur e dëgjova. Ne kemi bërë përpjekje të mëdha kemi negociuar me BE që atoi të jepnin një financim të konsiderueshëm për të ndërtuar 10 godina në 10 qarqet kryesore të vendit ku 60% e siperfaqes të këtyre godinave janë të planifikuara për laboratorë. Laboratorë zyrtarë.

 

Ka apo s’ka problem fakti që një laborator privat sot validohet, certifikohet që të bëjë analiza?

 

E para një gjë e tillë nuk është gjë e mirë domethënë shteti duhet të fuqizojë këto laboratorët zyrtarë. I ka në të gjithë qarqet.

 

Cili është sipas jush niveli professional dhe cilësia e analizës qaë bëjnë sot laboratorët shtetërorë.

 

Një pjesë e madhe e laboratorëve shtetërorë ka personal mjaft të kualifikuar. Por problem është se të gjithë ata po afrohen tek mosha e pensionit dhe Ministria e Bujqësisë nuk ka menduar atë zinxhirin dhe të përgatisë njerëzit e rinj që do ti zëvendësojnë këto. E dyta në momentin që u harxhuan shumë për godinat, u shpenzuan rreth 10 mln euro, fjala e dytë ishte në atë kohë që të negociohej për ti pajisur këto laboratore me pajisjet më bashkëkohore të kohës. Të gjitha skemat e brendshme të laboratorëve janë model gjerman. Sepse kompania e konsulencës e rekomandoi këtë punë. Dhe BE p otë insistonte qeveria do të ishte I gatshëm që ta çonte deri në fund. Do të ndërtonte godina dhe ti pajistet me pajisjet më bashkëkohore.

 

Niveli I pajsijes së këtyre laboratorëve përballë një fluksi prej rreth 28 mijë biznesesh që merren me biznesin e ushqimit mos janë të pamjaftueshëm?

 

Si kapacitet nuk mendojë se janë të pamjaftueshëm. Laboratori zyrtar është laboratory ku bisnezi ose bën autokontroll ose AKU nëse kërkon të bëj analizën e parë e bën tek ky laborator. Pastaj nëse nuk bie dakord kalohet tek Instituti Veterinar, dhe nëse nuk bihet dakord as këtu atëherë Biznesit I biet e drejta që të kërkojë në një laboratorë por jo si ky, sepse janë pa eksperienca. Ka laboratorë në Itali apo Greqi që kanë eksperienca 200 vjeçare.

 

Zoti Juka besohet se ka dhe një luftë që zhvillojnë grupet e interest për të përfituar ose përmes fushatave të pandershme por edhe denigruese?

 

Në një farë mënyre kjo ka qenë dhe jokompetencë profesionale e atyre që e kanë trajtuar AKU. Por varet sesi e kanalizon procesin. U bë një diskutim I madh për mishin e Brazilit. Kur ka një urdhër nga Këshilli I Ministrave që Shqipëria merr vetëm nga stabilimente të certifikuara nga BE. Brazili ka 7000 stabilimente dhe BE ka certifikuar vetëm 70. Këtu merr gjithë Europa mish, Pse nuk duhet zbatuar ky parim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *