Subscribe

Dimri i butë i këtij viti por edhe pandemia e cila ka sjellë kufizime të shumta të jetës normale, ka favorizuar dukshëm bletet.

Mjedisi ishte më i pastër e po ashtu kullotat kanë qene me te favorshme se vitet e kaluara. Kjo ka bërë që prodhimi mesatar i mjaltit të jetë deri në 12 kg për koshere, ndërkohë që me parë nuk ka shkuar më shumë se 10 kg.

Sipas ekspertëve cilësia e mjaltit do të jetë shumë herë më e mirë se çdo vit tjetër.

Në të gjithë qarkun e Korçës janë më shumë se 50 mijë familje blete, të cilat prodhojnë mesatarisht 600 ton mjaltë.

Edhe në bashkinë e Klosit është vënë re lulëzimi i këtij sezoni përsa i përket prodhimit të mjaltit.

Bletërritësi Besim Lami, thotë se këtë vit prodhimi do të jetë më i mirë se ai i sezonit të kaluar pasi lulet me të cilat ushqehet bleta, nuk janë dëmtuar nga shirat si vitin e kaluar.

Vjeljen e plotë të mjaltit bletarët pritet ta fillojnë nga fillimi i muajit korrik, kur dhe përfundojnë lulëzimin pemët apo lulet e ndryshme.

Ndërkohë në shkallë vendi janë 360 mijë familje blete të cilat arrijnë një prodhim prej rreth 4500 ton mjaltë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *