Ambientalistët janë të zemëruar për arratisjen masive të mijëra salmonëve në Patreksfjordur, nje “ferme ujore” në pronësi të Arctic Fish, një nga kompanitë më të mëdha bujqësore të Islandës, në pronësi të gjigantit norvegjez Mowi.

Frika është që të arratisurit të rrezikojnë seriozisht mbijetesën e salmonit të egër në lumenjtë ku ata kanë rrjedhur. 

 

 Alarmi mjedisor i referohet studimeve që kanë treguar sesi shumimi midis peshqve të kultivuar dhe peshqve të egër prodhon pasardhës që piqen herët, duke minuar aftësinë e specieve për t’u riprodhuar në natyrë.

 

Salmoni i kultivuar që preu litarin u gjet në të paktën 32 lumenj në veriperëndim të Islandës. Sipas postimeve në mediat sociale që nuk u konfirmuan më vonë nga lajmet zyrtare, një foto tregonte peshk të mbuluar me morra deti, një parazit që mund të jetë vdekjeprurës për peshqit e egër. .

 

Instituti Islandez i Kërkimeve Detare dhe Ujërave të ëmbël (MRI) ka konfirmuar se peshq të kultivuar janë gjetur në disa lumenj. Javën e kaluar, policia islandeze hapi një hetim nëse Peshku Arktik ka shkelur ligjet që rregullojnë të korrat.

 

Ndërkohë zhytësit e specializuar, të paguar nga Arctic Fish, po ndjekin të arratisurit. Drejtori i Përgjithshëm i kompanisë, Stein Ove Tveiten, i cili së bashku me anëtarët e bordit përballet me deri në dy vjet burg nëse shpallet fajtor për neglizhencë, kërkoi falje për incidentin.

 

 Vitin e kaluar, një tjetër kompani e kultivimit të salmonit, Arnarlax, u gjobit me 705,000 £ për mosraportimin e  arratisjes së 81,000 peshqve në vitin 2021. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *