Subscribe

Presidenti i Turqisë Recep Tayyip Erdogan njoftoi se kompleksin muzeal te “Shën Sofisë” në Stamboll ta shndërroje në xhami.

 

Recep Tayyip Erdogan: Nuk është ndonjë propozim anormal. Mund të bëhet. Nuk është ndonjë gjë e parealizueshme, mund të bëhet lehtë. Madje, jemi të përqendruar mbi këtë ku emrin nga muze mund t‘ia vendosim xhamia Ayasofya. Si në rastin e xhamisë Sultanahmet (Xhamia Blu), a paguajnë turistët kur e vizitojnë? Ata vizitojnë xhaminë Sultanahmet, xhaminë Süleymaniye dhe atë Fatih. Të njëjtën gjë veprohet edhe me Ayasofya-n. Nxirret nga statusi i muzeut. Ky status i është dhënë vonë.

 

Presidenti Erdogan i bëri këto deklarata në një intervistë televizive ku foli për zgjedhjet lokale të 31 marsit.

 

Kisha bizantine Shën Sofia apo Urtësia e Shenjtë ka qenë kishë ortodokse greke, më pas xhami dhe aktualisht ka statusin e muzeut në Stamboll.

 

Nga dita e ndërtimit, në vitin 537 deri më 1453, “Shën Sofia” shërbeu si katedrale ortodokse dhe seli e Patrikanës së Stambollit.

 

Kisha e “Shën Sofisë” shërbeu si xhami nga 29 maj 1453 deri në 1931 kur u kthye ne muze.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *