Pranimi i 20 refugjatëve,  pak ditë më parë nga qeveria shqiptare ka sjellë dhe reagimin e Bashkimit Evropian.

 

Zëdhënësja e Këshillit Europian, Natasha Bertaud ka thënë se kjo është në kundërshtim me ligjet e brendshme të unionit. Emigrantët që llimisht mbërritën në brigjet e italisë mund të vijnë në Shqipërisë vetëm nëse ata vetë dëshirojnë.

 

Një vend i unionit nuk mund t’i dërgojë emigrantët në një vend të tretë, pa shqyrtuar më parë kërkesën e tyre për azil. Aq më tepër, për t’i dërguar në Shqipëri, një vend që nuk është as vendi i origjinës, as destinacioni i tyre nal dhe as vend tranzit në rrugën e tyre drejt BE-së.

 

“Për të dërguar emigrantët në Shqipëri, siç parashihet me marrëveshjen e arritur midis qeverisë së Romës dhe asaj të Tiranës, në rastin e personave të mbetur në anijen “Diciotti”, Italia duhet të marrë pëlqimin e vetë personave më përpara. Dërgimi i azilkërkuesit në një vend të tretë, pa e vlerësuar kërkesën për azil, përbën refuzim dhe nuk lejohet as nga BE dhe as nga e drejta ndërkombëtare.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *