Të dhënat e OBSH-së lënë pak hapësirë ​​për interpretim: një grua vdes çdo dy minuta për shkak të komplikimeve gjatë shtatzënisë ose lindjes.

 

Pra, ndërsa vdekjet në tërës kanë rënë me një të tretën në 20 vjet, shkalla e vdekshmërisë së nënave është ende një plagë , sipas një raporti të Organizatës Botërore të Shëndetësisë dhe agjencive të tjera të Kombeve të Bashkuara .

 

Shkalla e përgjithshme e vdekshmërisë amtare ra me 34,3% në një periudhë 20-vjeçare: nga 339 vdekje amtare për 100,000 lindje të gjalla në 2000 në 223 vdekje amtare në 2020. Megjithatë, shpjegon OBSH. kjo do të thotë se rreth 800 gra vdisnin në ditë në vitin 2020, ose rreth një në çdo dy minuta.

 

Ndërmjet viteve 2000 dhe 2015, rritja rekord e vdekshmerise tek nenat shtatzena ose te sapolindura u regjistrua në Shtetet e Bashkuara. Raporti zbuloi se midis 2016 dhe 2020, shkalla e vdekshmërisë amtare u ul në vetëm dy nga tetë rajonet e OKB-së: në Australi dhe Zelandën e Re me 35% dhe në Azinë Qendrore dhe Jugore me 16%.

 

“Ndonese shtatzënia duhet të jetë një kohë shprese e madhe dhe një përvojë pozitive për të gjitha gratë, tragjikisht është ende një përvojë tepër e rrezikshme për miliona njerëz në mbarë botën,” tha kreu i OBSH, Adhanom Ghebreyesus. /Tgcom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *