Njerëzit kanë nisur gjëra në hapësirë ​​për më shumë se gjashtë dekada dhe kjo po bëhet problem. Miliona copëza mbeturinash që rrethojnë planetin tonë kërcënojnë të shkaktojnë përplasje katastrofike që mund të shkatërrojnë satelitët që punojnë, tha një shkencëtar.

 

Nëse kjo gjë vazhdon pa kontroll, mund të rrëzojë sistemet e komunikimit dhe të bëjë pjesë të hapësirës të paarritshme. Disa ekspertë kanë sugjeruar madje se një grumbullim i mëtejshëm i mbeturinave mund të bllokojë njerëzimin në Tokë sepse lëshimet e raketave do të bëhen shumë të rrezikshme.

 

Zgjidhja? Dërgoni rrjeta gjigande që mund të rrëmbejnë mbeturinat nga orbita, ndërsa siguroni që satelitët e ardhshëm të kenë sisteme të vetëshkatërrimit.

 

“Ne në thelb kemi nisur gjëra që nga viti 1957 dhe në dekadat e hershme, nuk kishte asnjë kuptim që ky mund të bëhej një problem i madh mjedisor”, tha Dr. Alice Gorman, nga Universiteti Finders në Australi.

 

Afërsisht 35,000 objekte më të mëdha se 10 cm janë aktualisht në orbitë, shtoi ajo.

 

“Për shkak se po lëvizin me shpejtësi shumë të lartë, përplasja e hedhurinave hapësinore mund të shkatërrojë ose çaktivizojë anijet kozmike që funksionojnë, në të cilat ne mbështetemi për vëzhgimin e Tokës, komunikimet dhe lundrimin”, tha Dr Gorman.

 

Çdo përplasje do të krijonte më shumë mbeturina, duke çuar në një skenar të propozuar nga shkencëtari i Nasa Donald Kessler në 1978 i njohur si Sindroma Kessler.

 

“Mbeturinat do të vazhdonin të rriteshin. Atëherë do të ishte shumë e rrezikshme të lëshoheshin raketa dhe mjete të tjera kozmike”, shtoi ajo.

 

Duke vlerësuar se këto mbeturina i kanë shërbyer njerëzimit, Dr. Gorman thotë se ato nuk duhet të trajtohen thjesht si mbeturina. Ajo këmbëngul që ata u përkasin muzeve sepse sipas saj, njerëzit duan të shohin objekte të vërteta.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *