Kina njoftoi sot një lehtësim të përgjithshëm të kufizimeve të Covid duke ulur kërkesat e detyrueshme dhe frekuencën e testimit dhe duke lejuar disa raste pozitive të vetëkarantinohen.

 

Sipas udhëzimeve të reja të paraqitura nga Komisioni Kombëtar i Shëndetësisë (NHC), “njerëzit e infektuar asimptomatikë dhe rastet e lehta tani janë përgjithësisht të izoluar në shtëpi” dhe vendi “do të reduktojë frekuencën e testeve”.

 

Vendimi u mor edhe per shkak te efekteve negative qe “mbyllja” ka dhene ne aspektin ekonomik.

 

Kina e mbylli muajin nëntor me një suficit tregtar prej 69.84 miliardë dollarësh, rreth 10 më pak se parashikimet e analistëve, duke zbritur dobësimin e kërkesës së jashtme dhe bllokimet anti-Covid që kanë goditur konsumin e brendshëm. Sipas të dhënave të publikuara nga Doganat Kineze, eksportet shënuan një rënie vjetore prej 8,7% (kundër vlerësimeve prej -3,5%), ndërsa importet me 10,6% (kundër -6% e pritur).

Eksportet ranë në 296.1 miliardë dollarë, nga një rënie prej 0.9% në tetor. Importet ranë në 226.2 miliardë dollarë, nga një rënie prej 0.7 për qind muajin e kaluar. Suficiti tregtar global i vendit u tkurr me 2.5% krahasuar me një vit më parë.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *