Bisedimet e gjata me partneret evropiane ne Bruksel, rezultuan te suksesshme per kryeministrin britanik Cameron, qe arriti atë çka dëshironte me shume, nje status special per vendin brenda Bashkimit Europian. Ai premtoi se do te luftoje per te qëndruar ne union.

“Britania nuk do te jete kurre pjese e nje supershteti europian. Do te ketë kufizime te reja te aksesit ne sistemin tone te përfitimeve per emigrantet e BE. Britania nuk do t’i bashkohet kurre euros dhe ka siguruar mbrojtje per ekonominë tone dhe rregullat e nje tregu te lire, duke mbetur jashtë zones euro”.

Përfitimet per fëmijët e emigranteve qe jetojnë jashte vendit do te bazohen ne koston e jeteses ne keto vende. Pakti siguron gjithashtu një tregti të drejtë për bizneset britanike të cilat nuk do të përballen me diskriminim se janë jashtë Eurozonës. Reformimi i BE do t’i jape mundësi gjithashtu Britanisë qe te mos aplikoje me konceptin e nje unioni gjithnjë e me te ngushte, mbi bazen e te cilit u krijua Bashkimi Europian. Kjo do te thotë nje lloj autonomie e Britanise nga blloku dhe larg integrimit politik ne te. Presidenti i Këshillit Europian komentoi marrëveshjen.

Donald Tusk: Ne nuk u larguam nga tryeza e bisedimeve. Ne ishim gati te sakrifikonim disa nga interesat tona per te miren e perbashket dhe per te treguar unitet. Une besoj se Britania ka nevoje per Europen dhe Europa per Britanine, por vendimi final eshte ne duart e britanikeve.

Edhe kreu i parlamentit Europian Martin Schulz dhe kancelarja gjermane Merkel vlerësuan arritjen e kompromisit. Cameron do te njoftoje pas mbledhjes se kabinetit daten e mbajtjes se referendumit, ku do te votohet nese Britania do te mbetet ose jo ne BE. Data pritet te jete 23 qershori. Me vendosjes e saj ministrat do te bejne fushate pro ose kundër qëndrimit, por kryeministri përballet me kundërshtare si brenda konservatoreve edhe nga part te tjera.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *