Ministri i Brendshem Sandër Lleshaj në nje diskutim me ekspertët rajonale  për luftën kundër terrorizmit, është shprehur se i ashtuquajti shteti islamik i ka humbur tashme territoret e tij, ekstremizmi  i dhunshëm mbetet një shqetësim madhor për të gjithë botën.

 

Ndër të tjera në fjalën e tij ministri ka thënë se Shqipëria ka miratuar një sërë ligjesh që luftojnë këtë fenomen.

 

Terrorizmi nuk njeh kufij dhe asnjë vend nuk është i paprekshëm prej propagandës dhe akteve terroriste. Pavarësisht disfatës ushtarake dhe humbjes territoriale të ISIS, terrorizmi dhe ekstremizmi i dhunshëm mbeten një shqetësim madhor për sigurinë tonë. Kthimi dhe zhvendosja e luftëtarëve të huaj terroristë dhe personave familjarë të tyre, në vendet e tyre të origjinës apo kombësisë, ose në vende të treta, paraqet një sfidë të vazhdueshme dhe në rritje. Shqipëria ka qenë vazhdimisht pjesë e përpjekjeve rajonale dhe ndërkombëtare për të parandaluar dhe për t’iu kundërvënë kërcënimeve terroriste. Ne kemi miratuar ligje të reja në përputhje me rezolutat e njohura të Këshillit të Sigurimit të OKB, të cilat adresojnë rrezikun e luftëtarëve të huaj terroristë dhe ekstremizmit të dhunshëm. Shqipëria ka rezultate të mira në hetimin dhe procedimin e veprave që lidhen me terrorizmin. Shqipëria ka përmirësuar kuadrin ligjor, ka forcuar kapacitetet e agjencive ligjzbatuese për të hetuar dhe proceduar terroristët, nëpërmjet krijimit të Njësisë Anti-Terror në Policinë e Shtetit”.

 

Ndër të tjera ai ka nënvizuar se riatdhesimi i luftëtarëve dhe i familjarëve te tyre në vendet e  origjinës mbetet një sfidë që duhet tejkaluar.

 

” Kthimi dhe zhvendosja e luftëtarëve të huaj terroristë dhe personave familjarë të tyre, në vendet e tyre të origjinës apo kombësisë, ose në vende të treta, paraqet një sfidë të vazhdueshme dhe në rritje.”

Në rradhët e ISIS kanë marrë pjesë edhe shumë shqiptarë. Disa prej tyre kane humbur jeten e disa te tjere, bashke me familjet e tyre, ndodhen ende ne lindjen e mesme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *