Një studim i ri në emër të Departamentit të Shtetit parashtron rreziqet serioze që vijnë nga zhvillimi i shpejtë i inteligjencës artificiale (AI) për sigurinë kombëtare amerikane.

Gjetjet u bazuan në intervista me më shumë se 200 persona gjatë një viti.

Të intervistuarit përfshinin drejtues të lartë nga kompanitë e inteligjencës artificiale, studiues të sigurisë kibernetike, ekspertë për armët e shkatërrimit në masë dhe zyrtarë të sigurisë kombëtare të qeverisë.

Raporti, i publikuar këtë javë nga Gladstone AI, arrin në përfundimin se sistemet më të avancuara të inteligjencës artificiale, në rastin më të keq, mund të “paraqesin një kërcënim të nivelit të zhdukjes për speciet njerëzore”.

Një zyrtar i Departamentit të Shtetit konfirmoi për CNN se Departamenti i Shtetit e porositi raportin ndërsa vlerëson vazhdimisht se si inteligjenca artificiale përputhet me qëllimin e saj për të mbrojtur interesat e SHBA brenda dhe jashtë vendit.

Megjithatë, zyrtari theksoi se raporti nuk përfaqëson pikëpamjet e qeverisë amerikane.

“Inteligjenca artificiale është tashmë një teknologji ekonomike transformuese. Mund të na mundësojë të kurojmë sëmundjet, të bëjmë zbulime shkencore dhe të kapërcejmë sfidat që dikur mendonim se ishin të pakapërcyeshme”, tha Jeremy Harris, CEO dhe bashkëthemelues i Gladstone AI.

“Sidoqoftë, mund të sjellë edhe rreziqe serioze. Një numër në rritje i provave, duke përfshirë kërkime dhe analiza empirike të publikuara në konferencat kryesore të AI në botë, sugjeruan se AI-të mund të bëhen potencialisht të pakontrollueshme,” shtoi ai.

Studiuesit paralajmërojnë dy rreziqe kryesore që vijnë nga inteligjenca artificiale. Së pari, sipas Gladstone AI, sistemet më të avancuara të inteligjencës artificiale mund të përdoren si armë. Së dyti, raporti tha se ka shqetësime brenda laboratorëve të AI se në një moment ata mund të “humbin kontrollin” mbi vetë sistemet që ata zhvillojnë, me “pasoja potencialisht katastrofike për sigurinë globale”.

“Rritja e inteligjencës artificiale dhe AGI [inteligjencës së përgjithshme artificiale] ka potencialin për të destabilizuar sigurinë globale në mënyra që të kujtojnë krijimin e armëve bërthamore,” thuhet në raport, duke shtuar se ekziston rreziku i një “gare armatimi” të AI. /vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *