Shkencëtarët thonë se kanë eliminuar me sukses HIV-in nga qelizat e infektuara, duke përdorur teknologjinë e modifikimit të gjeneve Crispr, fituese e çmimit Nobel.

Duke punuar si “gërshërë”, por në nivel molekular, teknologjia pret ADN-në në mënyrë që pjesët “të këqija” të mund të hiqen ose çaktivizohen.

Shpresa është që përfundimisht të jemi në gjendje të çlirojmë trupin tërësisht nga virusi, megjithëse nevojitet shumë më tepër punë për të kontrolluar se ai do të jetë i sigurt dhe efektiv.

Ilaçet ekzistuese të HIV-it mund ta ndalojnë virusin, por jo ta eliminojnë atë.

Ekipi i Universitetit të Amsterdamit, duke paraqitur një përmbledhje, ose abstrakt, të gjetjeve të tyre të hershme në një konferencë mjekësore këtë javë , theksoi se puna e tyre mbetet thjesht “provë e konceptit” dhe nuk do të bëhet një kurë për HIV-in së shpejti.

Dhe Dr James Dixon, profesor i asociuar i teknologjive të terapisë së gjeneve dhe qelizave staminale në Universitetin e Nottingham, pajtohet, duke thënë se gjetjet e plota ende kërkojnë shqyrtim.

“Do të nevojitet shumë më tepër punë për të demonstruar rezultatet në këto analiza qelizore”, tha ai.

HIV infekton dhe sulmon qelizat e sistemit imunitar, duke përdorur makinerinë e tyre për të bërë kopje të vetvetes.

Shumica e njerëzve me HIV kanë nevojë për terapi antiretrovirale gjatë gjithë jetës. Nëse ndalojnë marrjen e këtyre barnave, virusi i fjetur mund të rizgjohet dhe të shkaktojë sërish probleme./vizionplus.tv/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *