Pedagogia Majlinda Keta, e ftuar këtë të hënë në emisionin “Quo Vadis” shprehet e shqetësuar për formimin gjuhësor të studentëve. Ajo pohoi se në universitet vijnë të rinjt që kanë probleme të mëdha me gjuhën shqipe.

 

“Neve korrim atë çka reformimi më dinamik i parauniversitarit çon drejt auditoreve. Janë tre gjëra që mua më mundojnë shpirtin. Ne na vijnë të rinj me një strukturë të prishur logjike dhe argumentuese në gjuhën shqipe. Na vijnë të rinj që në maturën shtetërore thonë që zotërojnë kompetencën dixhitale, por nuk bëjnë dot një detyrë në Ëord. Ne na vijnë të rinj që marrin klasifikime shumë të vlerësueshme sipas klasifikimit të gjuhëve të huaja me parametra evropianë dhe kur ti i drejtohesh për një literaturë ti i shikon të pamundur, që do të thotë, ajo matura shtetërore e ka humbur tagrin për të qenë kalimi a moskalimi.”

 

Në studion e “Quo Vadis” ishte edhe Artan Shytaj, i cili e konsideroi akreditimin e nniversiteteve në Shqipëri, klientelist.

 

“Akreditimi është shumë problematik, është edhe klientelist ndonjëherë. Ka një ndarje të qartë të asaj që është akredetimi i strukturave publike nga strukturat jopublike, private. Madje, fjala publike është paksa e tepërt sepse janë shtetërore, janë institucione që mbahen me taksat e të gjithë neve. Pjesë dërrmuese. Duke qenë financimi më i madh nga ana e shtetit është pjesë e administratës shtetëror , edhe kjo krijon probleme.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *