Shkencëtarët në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Kalifornisë, San Diego kanë shfrytëzuar një algoritëm të mësimit të makinerive për të trajtuar një nga sfidat më të mëdha me të cilat përballen studiuesit në luftën kundër kancerit: parashikimin se kur kanceri do t’i rezistojë kimioterapisë. Studimi novator u botua në revistën Cancer Discovery.

Ndërsa shkencëtarët pranojnë se përbërja gjenetike e një tumori ndikon shumë në reagimin e tij specifik ndaj ilaçeve, numri i madh i mutacioneve të gjetura në tumore e ka bërë parashikimin e rezistencës ndaj ilaçeve një detyrë të vështirë. Algoritmi i ri e kapërcen këtë pengesë duke hetuar se si mutacione të shumta gjenetike ndikojnë së bashku në përgjigjen e një tumori ndaj ilaçeve që bllokojnë replikimin e ADN-së  qelizat e kancerit që ndahen me shpejtësi.

 Konkretisht, studiuesit testuan modelin e tyre në tumoret e kancerit të qafës së mitrës, ku rreth 35% e tumoreve vazhdojnë pas trajtimit. Modeli ishte në gjendje të identifikonte tumoret me rrezikun më të madh për rezistencën ndaj trajtimit dhe gjithashtu ishte në gjendje të identifikonte pjesën më të madhe të mekanizmit molekular themelor që çon në rezistencën ndaj trajtimit./vizionplus.tv/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *