Ditët e ftohta që po vijnë për disa prej nesh nënkuptojnë edhe hapjen e sezonit të gjumit me çorape.Disa e konsiderojnë këtë lëvizje të keqe për qarkullimin, ndërsa hulumtimet e reja tregojnë të kundërtën.

 

Mar de Carlo, një ekspert i gjumit, beson se ka disa përfitime për të fjetur me çorape gjatë dimrit.

 

Çorapet mund t’i ndihmojnë njerëzit të flenë më shpejt dhe më gjatë përmes një procesi të quajtur vazodistalim distal, thotë ai.

 

Disa studime kanë arritur në përfundimin se veshja e çorapeve gjatë natës gjatë gjumit rrit rrjedhjen dhe qarkullimin e gjakut në këtë pjesë të trupit.

 

Një studim, i cili përfshiu një numër më të vogël të subjekteve, tregoi se ata që mbanin çorape ranë në gjumë rreth 7.5 minuta më shpejt, flinin 32 minuta më shumë dhe zgjoheshin 7.5 herë më pak gjatë natës sesa ata që flinin zbathur.

 

“Temperaturat e ulëta të trupit janë të lidhura me përgjumjen dhe provat sugjerojnë se përdorimi i çorapeve apo metodave të tjera të ngrohjes së këmbëve mund të ulë temperaturën e trupit dhe të na ndihmojë të flemë më shpejt”, thonë ekspertët.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *