Policia greke ka goditur 6 banda kriminale, të cilat kryenin vjedhje nga turistët dhe qytetarët në zonat e transportit masiv dhe turistik si dhe nga automjetet, dhe trafikonin lëndë narkotike.

Të hënën u zhvillua një operacion madhor në Atikë, gjatë të cilit u arrestuan gjithsej 50 persona.

Ata akuzohen për pjesëmarrje në grup kriminal, vjedhje, shpërndarje të lëndëve narkotike dhe qarkullim të monedhave të falsifikuara dhe armëve pa leje. Gjithashtu, u identifikuan edhe 187 anëtarë të tjerë, 6 prej të cilëve janë të mbyllur në ambiente të paraburgimit, ndërsa njëri prej tyre është ekstraduar pranë autoriteteve të huaja.

Operacionit i ka paraprirë një analizë dhe vlerësim i duhur i informacionit, lidhur me ekzistencën e një organizate kriminale që kryente vjedhje dhe grabitje dhe trafikonte lëndë narkotike në qendër të Athinës.

Më pas u pasua nga një hetim i detajuar policor, i cili zbuloi ekzistencën e 6 bandave, nëngrupeve, anëtarët e të cilave, u përfshinë në:

trafikimin e më shumë se 16.5 kg kanabis, 1.5 kg kokainë dhe drogë të tjera,  mbi 480 vjedhje nga turistët dhe qytetarët, brenda Transportit Publik dhe në vende me interes turistik dhe 120 vjedhje nga pjesa e brendshme e makinave, asgjësimi i të gjitha sendeve të marra dhe qarkullimi i më shumë se 1500 kartëmonedhave të falsifikuara.

Çdo nëngrup kriminal kishte një fushë të specializuar veprimi dhe në veçanti dy nëngrupe vepronin në vjedhje në vendet turistike, një nëngrup në trafikun e drogës, një nëngrup në qarkullimin e kartëmonedhave të falsifikuara, një nëngrup në vjedhje nga ambientet e brendshme të makinave, ndërsa anëtarët e një nëngrupi kishin rolin e marrësve.

Më hollësisht:

Kryerja e vjedhjeve në pikat e interesit turistik (dy nëngrupe)

Një nëngrup kriminal, i përbërë nga 94 persona, kryesisht me origjinë rumune, ishte aktiv në vjedhje nga turistët dhe qytetarët, në Transportin Publik (si ambiente shtëpiake ashtu edhe të jashtme), si dhe në vendet e grumbullimit të turistëve dhe qytetarëve në qendër të Athinës.

Për veprimtarinë e tyre kriminale, anëtarët kanë krijuar kushte të përshtatshme, gjatë të cilave kanë vepruar në mënyrë të organizuar, duke u marrë viktimave kuletat, celularët, dokumentet e udhëtimit dhe sende të tjera me vlerë. Më pas ata vendosnin mallin e vjedhur në vende të fshehta dhe ktheheshin për të vazhduar aktivitetin e tyre. Me të arritur qëllimin, ata mblidhnin mallrat e vjedhura dhe përdornin një taksi për të shkuar në pikat e takimit me marrësit.

Për të mos u identifikuar, kanë përdorur veshje të përshtatshme, kanë vepruar me shpejtësi të madhe, ndërsa kanë ndërruar vazhdimisht vendbanimin (hotele dhe dhoma me qira afatshkurtër).

Nëngrupi tjetër, i përbërë nga 34 persona, kryesisht me origjinë shqiptare, ka qenë aktiv në vjedhje në rrugët e ngarkuara në qendër të Athinës.

Anëtarët e nëngrupit të caktuar përdornin automjete me qira për transportin e tyre, ndërsa operonin kryesisht në linjën e metrosë Teatri Bashkiak – Aeroport, duke pasur kontroll të plotë mbi të.

Trafiku i drogës

Nëngrupi përbëhej nga 46 anëtarë, të cilët ishin aktivë në trafikun e drogës në qendër të Athinës por edhe në Atikën Lindore, me një strukturë dhe funksion të veçantë hierarkik. Kryesisht trafikonin kanabis dhe kokainë, ndërsa me raste disa anëtarë aktivizoheshin në qarkullimin e kartëmonedhave të falsifikuara.

Qarkullimi i kartëmonedhave të falsifikuara

19 anëtarët e nëngrupit në fjalë furnizonin “klientët” me kartëmonedha të falsifikuara, pasi kishin hartuar një listë të veçantë çmimesh për secilën kartëmonedhë.

Vjedhje nga pjesa e brendshme e automjetit

Në këtë nëngrup specifik ishin 19 anëtarë, me origjinë arabe, të cilët me mjetet përkatëse kryenin vjedhje nga ambientet e brendshme të Imakinave si dhe vjedhje të shtëpive dhe vendeve të punës në qendër të Athinës.
Hajdutë të organizuar

Nëngrupi në fjalë, i përbërë nga 24 anëtarë, koordinonte veprimtarinë e të gjithë rrjetit kriminal, ndërsa aktiviteti i tyre ishte i fokusuar në pranimin e mallrave të vjedhura nga anëtarët e tjerë, të cilat i ruanin ose në shtëpitë e tyre ose në dyqane.

Anëtarë të veçantë të nëngrupit kanë koordinuar edhe trafikun e lëndëve narkotike.

Në kuadër të operacionit për zbërthimin e bandave, janë kryer mbi 120 kontrolle në dyqane, banesa dhe zona “kabinete”, ku ndër të tjera janë gjetur dhe konfiskuar:

-73.725 euro,

-697 dollarë,

-një çek me vlerë 14,000euro,

–16,203 gram kanabis,

–159,35 gram kokainë,

–18,17 gram heroinë,

–0,4 gram metamfetaminë kristal,

–281tableta droge të markave të ndryshme,

– 7 peshore dhe rende precize,

–3 armë,

-198 gëzhoja të kalibrave të ndryshëm,

–14 thika, grusht hekuri, bajonetë dhe tazer,

-3 antiplumb,

–8–makina dhe 8 motoçikleta,

–461 telefona celularë,

numri i kartave SIM,

–93 tableta, 17 laptopë dhe 2 drone,

–4 kamera,

–123 dokumente udhëtimi,

një sërë kartëmonedhash të vendeve të ndryshme të huaja,

–425 kartëmonedha euro dukshëm të falsifikuara,

–13 patentë automjetesh,

–45  ora,

një sërë bizhuteri dhe sende me vlerë dhe

një sërë mjetesh për vjedhje.

Bëhet e ditur se për zbërthimin e grupeve kriminale dhe përfundimin e veprimtarisë së tyre, ishin paraprirë veprime të tjera operacionale gjatë të cilave ishin arrestuar mbi 80 persona.

Karakteristikë e shtrirjes së veprimtarisë së tyre të paligjshme është se përfitimi ekonomik i paligjshëm i nëngrupeve kriminale në total i kalon 1.200.000 euro.

Njëkohësisht, gjatë hetimeve u identifikua një anëtar i bandave si autori i vrasjes së mbetur në tentativë të tre shtetasve, e ndodhur më datë 16.12.2023 në Gazi, ndërsa vrasja e një të huaji, e ndodhur më datë 08.03.2023 në qendër të Athinës, ku përfshihet një nga të arrestuarit dhe një anëtar i identifikuar.

Të arrestuarit janë dërguar në Prokurorinë kompetente, ndërkohë që vijojnë hetimet për identifikimin dhe kapjen e anëtarëve të tjerë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *