Ata janë mahnitëse; nuk ka dyshim. Dhe emri, “ujqër të pikturuar”, duket kaq i prirur.

 

Leshi i tyre i zbehtë dhe leshi i zi, i shtënë me thjerrëzat e bardha, vërshon në dritën e diellit.

 

BBC kaloi disa muaj duke xhiruar qenin e egër afrikan të rrezikuar të Parkut Kombëtar të Mana Pools në Zimbabve.

 

Gjëja e parë që ju duhet të dini për ujqër të pikturuar është se ata nuk janë ujq, as, siç sugjeron emri i tyre më i mërzitshëm, ato janë qen.

 

Ata janë në një grup të veçantë evolucionar nga këto kanime më të njohur. Lycaon pictus është emri i tyre shkencor, që do të thotë diçka si “ujku i pikturuar”.

 

Por ata me siguri sillen shumë si ujqër dhe qen. Shumë lëvizje dhe shumë zhurmë.

 

Ata kanë disa thirrje, por ndoshta zëri më i këndshëm që ata bëjnë është thirrja hoo.

 

Zhurma, e cila është një tingull jashtëzakonisht i bezdisshëm, por që tingujt mund të udhëtojnë deri në 2 km dhe me veshët e tyre të mëdha ata mund të dëgjojën atë.

 

Ata janë gjithashtu paksa me erë të keq.

 

Ata kanë një reputacion për të qenë gjuetarët më efektivë të Afrikës pasi deri në 80% të gjuetive të tyre mbarojnë me një vrasje.

 

Pikërisht kjo gjë ka bërë që qentë e egër të krijojnë një reputacion të keqë duke u quajtur “parazitë”.

 

Vendbanuesit evropianë në Afrikë I persekutuan sistematikisht këta qen, duke i akuzuar ata për zhdukjen e kafshëve.

 

Njëqind vjet më parë, gjysma e ujqërve të pikturuar mbizotronte në të gjithë kontinentin. Sot, ata numërojnë pak më shumë se gjashtë mijë./BBC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *