Pesë vende paraqitën një referencë në Gjykatën Penale Ndërkombëtare (ICC) për të hetuar nëse krime mund të jenë kryer në territoret palestineze.

Afrika e Jugut, Bangladeshi, Bolivia, Komoret dhe Xhibuti paraqitën referimin e situatës në rajon, njoftoi prokurori i ICC-së, Karim Khan.

 

“Në përputhje me Statutin e Romës të Gjykatës Ndërkombëtare Penale, një Shtet Palë mund t’i referojë Prokurorit një situatë në të cilën një ose më shumë krime brenda juridiksionit të Gjykatës duket se janë kryer duke kërkuar nga Prokurori që të hetojë situatën për këtë qëllim. për të përcaktuar nëse një ose më shumë persona specifikë duhet të akuzohen për kryerjen e krimeve të tilla, “tha Khan në një deklaratë.

 

Ai vuri në dukje se zyra e tij tashmë po kryen një hetim mbi situatën në territoret palestineze, e cila filloi më 3 mars 2021, mbi krimet e mundshme që mund të jenë kryer që nga qershori 2014 në Gaza dhe Bregun Perëndimor.

 

“Ai është në vazhdim dhe shtrihet në përshkallëzimin e armiqësive dhe dhunës që nga sulmet që ndodhën më 7 tetor 2023,” tha Khan. “Në përputhje me Statutin e Romës, Zyra ime ka juridiksion mbi krimet e kryera në territorin e një Shteti Palë dhe në lidhje me shtetasit e Shteteve Palë.”

Shumë vende kanë kërkuar që lufta të përfundojë, ndërsa shumë të tjera kanë pretenduar se ajo që po ndodh në Gaza bie ndesh me ligjet ndërkombëtare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *