Gjatë vizitës në qarkun e Durrësit, në zonën e Shënvlashit, ministri i Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Niko Peleshi është ndalur në një fermë, që sipas tij është modeli i fermës shqiptare, sepse operon nën konceptin “contract farming”, ku fermerët, grumbulluesi dhe eksportuesi në marrëveshje mes tyre kanë të garantuar shitjen e produkteve që në momentin e mbjelljes.

 

Ky lloj modeli orienton mbjelljet sipas nevojave të tregut. Në rastin konkret dhjetra fermerë të zonës së Shënvlashit janë duke eksportuar shaqlinin në Suedi, në Estoni, në Itali, në Poloni, në Zvicër, në Hungari etj.

 

“Ky është modeli i fermës shqiptare, që ne duam ta përhapim në gjithë Shqipërinë, kur flasim për kooperim.”

 

Duke u ndalur në prodhimin shqiptar ministri Peleshi ka theksuar se ai është brenda normave dhe standardeve dhe që kerkohet dhe pranohet nga tregjet si ato shqiptare dhe nga ato evropiane, madje me çmime shumë të mira.

 

Për ministrin, i nevojshëm është ndërgjegjesimi i fermerëve shqiptarë, për të rritur cilësinë, sigurinë ushqimore, por dhe në mbrojtje të imazhit e bujqësisë shqiptare. Eksportet janë përgjigja më e mire,  vetëm në tre mujorin e parë të 2018 eksportet drejt vendeve të BE janë rritur me  26 %.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *