Një valë në rritje e nacionalizmit në Indi po nxit qytetarët e thjeshtë për të përhapur lajme të rreme.

 

Ky ka qenë konkluzioni i arritur pas hulumtimeve të bëra nga BBC.

 

Hulumtimi zbuloi se faktet ishin më pak të rëndësishme për disa sesa dëshira emocionale për të forcuar identitetin kombëtar.

 

Analiza e mediave sociale sugjeroi që rrjetet e krahut të djathtë janë shumë më të organizuar se në të majtën, duke shtyrë më tej tregimet e rreme nacionaliste.

 

Ka pasur gjithashtu një mbivendosje të burimeve të rreme të lajmeve në Tëitter dhe rrjetet mbështetëse të Kryeministrit Narendra Modi.

 

Gjetjet vijnë nga kërkime të gjera në Indi, Kenia dhe Nigeri në mënyrën se si qytetarët e thjeshtë angazhohen dhe shpërndajnë lajme të rreme.

 

Pjesëmarrësit i dhanë aksesit të gjerë BBC-së në telefonat e tyre gjatë një periudhe shtatë-ditore, duke u lejuar hulumtuesve të shqyrtonin llojet e materialeve që ata i ndanin, të cilët e ndanë me të dhe sa shpesh.

 

Hulumtimi, i porositur nga Shërbimi Botëror i BBC dhe i botuar sot, është pjesë e “Përtej News Fake” – një seri televizive, radios dhe digjitale që synon të hetojë se si dezinformata dhe lajmi i rremë po prekin njerëzit në mbarë botën.

 

Në të tre vendet, mosbesimi i mediave kryesore të lajmeve nxiti njerëzit të përhapnin informacion nga burimet alternative, pa u përpjekur ta verifikonin atë, duke besuar se po ndihmonin për të përhapur historinë reale. Njerëzit gjithashtu ishin tepër të sigurt në aftësinë e tyre për të gjetur lajme të rreme.

 

Këto përfshinin numrin e komenteve në një post në Facebook, llojet e imazheve në postimet ose dërguesin, me njerëzit që merrnin mesazhe të ËhatsApp nga familja dhe miqtë, mund të besoheshin dhe të dërgoheshin pa kontrolluar.

 

Ndarja e përhapur e thashethemeve të rreme në ËhatsApp ka çuar në një valë dhune në Indi, ku njerëzit dërgojnë mesazhe të rreme për rrëmbyesit e fëmijëve për miqtë dhe familjen, nga një ndjenjë detyre për të mbrojtur të dashurit dhe komunitetet.

 

Sipas një analize të veçantë të BBC, të paktën 32 njerëz janë vrarë gjatë vitit të kaluar në incidentet që përfshijnë thashethemet e përhapur në mediat sociale ose aplikacionet e mesazheve.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *