Ushqimi që u jepni fëmijëve ndikon në zhvillimin e tyre, por edhe në zhvillimin e strukturave dhe lidhjeve në trurin e tyre.

Udhëzimet e Akademisë Amerikane të Pediatrisë (AAP), të publikuara në revistën “Pediatrics”, renditin proteinat, zinkun, hekurin, acidet folike, disa vitamina dhe acide yndyrore të pangopura si lëndët ushqyese më të rëndësishme.

Një dietë pa këto lëndë ushqyese mund të çojë në probleme të trurit gjatë gjithë jetës.

Dr. Sarah Jane Schwarzenberg, anëtare e Komitetit të Ushqyerjes së AAP, thotë se rekomandohet ushqyerja me gji deri në moshën rreth gjashtë muajsh.

Pas kësaj, qumështi i gjirit nuk mund të sigurojë sasinë e hekurit dhe zinkut që kanë nevojë për foshnjat në rritje.

“Shumë ushqime për fëmijë janë të fortifikuara me zink dhe hekur, por mishi i puresë është një burim i mirë natyror i këtyre lëndëve ushqyese. Drithërat për foshnjat gjithashtu janë të fortifikuara me këto lëndë ushqyese dhe mund të jenë ushqime të para të mira për foshnjat,” tha ajo.

Përveç qumështit të gjirit, ushqimi më i mirë për foshnjat është ai që përfshin një sërë ushqimesh si mishi i pasur me proteina dhe fruta e perime që përmbajnë vitamina dhe minerale të ndryshme.

“Fëmijët janë shumë të ndjeshëm ndaj mungesës së lëndëve ushqyese. Truri i tyre zhvillohet me një shpejtësi të madhe midis vitit të parë dhe të dytë, kështu që ne duam që pediatër të rekomandojnë ushqim të shëndetshëm”, shton ajo.

Hulumtimet tregojnë se ushqimi i hershëm është i rëndësishëm për ndërtimin e një truri të shëndetshëm.

Nëse ju humbisni mundësinë për të përmbushur momentet e zhvillimit gjatë ditëve të para të jetës, nuk ka asnjë mundësi për të kthyer kohën pas dhe për të kompensuar kohën e humbur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *