Rubla ruse u rrit në nivelin më të lartë në shtatë vitet e fundit kundrejt euros dhe dollarit. Ky forcim, sipas analistëve, vjen pasi shumë kompani të huaja duket se po përmbushnin kërkesën e presidentit rus Vladimir Putin që të kryejne pagesën për gazin natyror me molnedhen ruse.

 

Zyratarët në moskë njoftuan se pothuajse gjysma e klientëve të gjigantit të gazit “Gazprom” kanë hapur llogari të reja në bankë pasi po afrohet afati i tyre për të paguar për furnizimet.

 

Çmimet evropiane të gazit kanë qenë të paqëndrueshme gjatë gjithë javës për shkak të shqetësimeve sesi kompanitë evropiane mund të paguajnë ligjërisht për importet ruse pa shkelur sanksionet. Disa kompani energjitike gjemane italiane dhe franceze kanë njoftuar se po planifikonë të paguajnë me rubla.

 

Aktualisht vetëm polonia dhe bullgaria kanë refuzuar të paguajnë me monedhen ruse duke shkëputur totalisht importet e gazit rus. Ndërsa Finlanda pritet të bëhet vendi i tretë evropian që refuzon pagesën më rubla pasi afati i fundit është deri të shtunën.

 

Nga ana tjetër Bashkimi Evropianpo përballet edhe me rritjen e cmimeve të ushqimeve bazë për shkak të pengesës së ekporteve të drithërave. Kryemnistri i Polonisë ka kërkuar zgjerimin e infrastrukturës së nevojshme për të marre grurë nga Ukraina.

 

Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara Antonio Guterreska propozuar një plan për eksportin e mundshëm të grurit ukrainas me hekurudhë përmes Bjellorusisë në portin lituanez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *