Subscribe

Për të katërtin vit radhazi fermerët e Divjakës dhe të Lushnjës po përballën me karkalecin e tokës, që po u vë në rrezik të mbjellat.

 

Kolonitë më të mëdha të insekteve janë përqendruar në zonën e Tërbufit, ndërkohë që sipërfaqja e prekur  mund të arrijë në mbi  700 hektarë.

 

Sipas drejtorit të Agjencisë Rajonale Bujqësore në Lushnjë, kjo është faza e parë e çeljes së vezëve, ku dhe ndërhyrja me spërkatje është më efektive.

 

FERDINAND SHANI

DREJTORI I AGJENSISE RAJONALE BUJQESORE LUSHNJE 

Nëse nuk ndërhyhet tani, rrezikojmë  që karkaleci të marrë përmasa të tjera , kjo është faza që ai lëviz, fluturon dhe përhapet dhe tani duhet ta ndalojmë!

 

Specialistët e mbrojtjes së bimëve pohojnë se karkaleci italian është më agresivi, i përhapur aktualisht në të gjithë vendin.

 

AGIM TOROMANI

SPECIALISTI I MBROJTJES SË BIMËVE

 

Karkalecat janë të përhapur në të gjithë vendindhe dëmtojnë të gjitha të mbjellat. Fieri, Semani, Divjaka janë më të prekurit.

 

Nga ana tjetër fermerët ngrenë shqetësimin se e kanë të pamundur të përballojnë kostot e larta të kimikateve bujqësore.

 

Fermer: Duhet të na ndihmojë shteti, të na i japë helmin palekë, se nuk kanë të gjithë lekë!

 

Fermer: S’po e përballojmë dot më, nga 5 mijë lekë ditë për ditë.

 

 Fermer: Situata është e rëndë, shteti duhet të na ndihmojë se s’bën!

 

Fermerët e zonave të prekura kane apeluar për një ndërhyrje të shpejtë nga ana e Ministrisë së Bujqësisë, me një plan emergjencë për të luftuar në kohë këtë dëmtues agresiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *