Pothuajse 600 specie të botës bimore janë zhdukur gjatë 250 viteve të fundit.

 

Sipas një studimi gjithëpërfshirës, numri bazohet në zhdukjet aktuale dhe jo në vlerësime të bëra gjatë viteve.

 

Shkenctarët thonë se numri i bimëve të zhdukura është më i lartë se numri i zogjëve, gjitarëve dhe amfibëve së bashku.

 

Sipas tyre, zhdukja e bimëve po ndodh deri në 500 herë më shpejt sesa ajo që pritet natyrshëm.

 

Në maj, një raport i OKB-së vlerësoi se një milion lloje të kafshëve dhe bimëve kërcënoheshin me zhdukje.

 

Studiuesit thonë se analiza e tyre për të gjitha zhdukjet e dokumentuara të bimëve në botë tregon se çfarë mësimesh mund të mësohen për të ndaluar zhdukjet e ardhshme.

 

Shumica e njerëzve mund të emërojnë një gjitar apo zog që është zhdukur në shekujt e fundit, por pak mund të emërojë një fabrikë të shuar, tha Dr Aelys Humphreys nga Universiteti i Stokholmit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *