Gjumi i mirë është thelbësor për shëndetin dhe mirëqenien tonë të përgjithshme. Megjithatë, probleme të tilla si mungesa e disa vitaminave në trup mund të ndikojnë në aftësinë tonë për të pushuar mjaftueshëm. Fondacioni Kombëtar i Gjumit (SHBA) rendit tre mënyra për të ndihmuar në përmirësimin e cilësisë së gjumit.

Këtu janë tre vitamina për gjumë më të mirë:

Vitamina B

Ky grup i vitaminave thelbësore përfshin tiaminë (B1), riboflavin (B2), niacinë (B3), acid pantotenik (B5), B6, biotin (B7), B12 dhe acid folik. Këto vitamina janë të nevojshme për rritjen dhe zhvillimin normal të trupit, si dhe për marrjen e energjisë nga ushqimi që hamë. Vitamina B12 është veçanërisht e rëndësishme për prodhimin e melatoninës, një hormon që rregullon gjumin.

Vitaminë C

E njohur si një antioksidant i rëndësishëm për lëkurën, kockat dhe indin lidhës, vitamina C gjithashtu promovon shërimin dhe ndihmon në përthithjen e hekurit, i cili është i dobishëm për gjumin. Përveç kësaj, vitamina C mund të kontribuojë në gjumë më të mirë pasi ndihmon në sintetizimin e dopaminës, një neurotransmetues që nxit ndjenjat e mirëqenies dhe lumturisë.

Vitamina D

Kjo vitaminë luan një rol të rëndësishëm në sistemin nervor, muskulor dhe imunitar. Mungesa e vitaminës D është lidhur me çrregullimet e gjumit dhe depresionin. Rrezet e diellit janë mënyra natyrale për të marrë vitaminën D, por ajo mund të merret edhe nga suplementet dhe ushqimet e fortifikuara.

Marrja e mjaftueshëm e vitaminave përmes një diete të ekuilibruar dhe suplementeve është një mënyrë efektive për të përmirësuar gjumin dhe shëndetin e përgjithshëm. Gjithmonë konsultohuni me profesionistin tuaj të kujdesit shëndetësor përpara se të filloni ndonjë suplement, veçanërisht nëse jeni shtatzënë, ushqeni me gji ose merrni ilaçe.

Jepini përparësi pushimit dhe shijoni një jetë më të shëndetshme dhe më të plotë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *