I quajtur Testi i Reflektimit Kogntivi, kuizi fillimisht ishte pjesë e një studimi të publikuar në vitin 2005 nga profesori MIT Shane Frederick.
Si pjesë e hulumtimit të tij, Profesor Frederick kishte më shumë se 3,000 pjesëmarrës nga një sërë sfidash arsimore të përfunduar testin.
Megjithatë, 80 për qind e pjesëmarrësve nuk ishin në gjendje të gjenin përgjigjet…
Ja pyetjet:
1. Një shkop dhe një top kushton 1.10 dollarë në total. Shkopi kushton 1 dollar më shumë sesa topi. Sa kushton topi?
2. Nevojiten pesë makina për të ndërtuar pesë pajisje, sa kohë do iu duhej 100 makinave për të ndërtuar 100 pajisje?
3. Në një liqen, është një copë toke e zambakëve. Çdo ditë, copa e tokës dyfishohet në madhësi. Nëse i duhet 48 ditë copëzave të tokës me zambakë të mbulojnë tërë liqenin, sa copëza toke nevojiten për ta mbuluar gjysmën e tij?
Tri përgjigjet më të zakonshme, por jo të sakta:
1. 10 centë
2. 100 minuta
3. 24 ditë
Përgjigjet në të vërtetë:
1. 5 centë
2. 5 minuta
3. 47 ditë
Fatmirësisht, Presh Talwalkar shpjegoi se si të përpunohen përgjigjet e sakta në blogun e tij.
1. Thuhet se topi kushton X. Pastaj, shkopi kushton 1 dollar më shumë, kështu që X + 1. Kështu që ne kemi shkopin + topin = X + (X + 1) = 1.1 sepse së bashku ata kushtojnë 1.10 dollarë. Kjo do të thotë 2X + 1 = 1.1, pastaj 2X = 0.1, kështu që X = 0.05. Kjo do të thotë se topi kushton 5 centë dhe shkopi 1.05 sosh.
2. Në qoftë se 5 makinave iu nevojiten 5 minuta për të prodhuar 5 pajisje, atëherë 1 makine i nevojiten 5 minuta për të prodhuar 1 pajisje. Nëse kemi 100 makina duke punuar së bashku, secila mund të ndërtojë një pajisje për 5 minuta. Pra, do të ketë 100 pajisje në 5 minuta.
3. Çdo ditë, copëza e tokës dyfishohet në madhësi. Pra, çdo ditë prapa do të thotë gjysma e copës së tokës në madhësi. Pra, në ditën e 47-të, liqeni do jetë gjysmë i mbuluar./ TRING

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *