Subscribe

Europa është kontinenti me konsumin më të lartë të alkoolit në botë dhe për pasojë ka edhe numrin më të lartë të vdekjeve sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Ky fakt ka bërë që të ndërmerret një plan veprimi, me qëllim uljen me 10% të konsumit të alkoolit në Europë, përshirë edhe vendin tonë.

 

Disa pika që konsisaton në orientimin që jep OBSH është që të rritet çmimi i pijeve alkoolike, duke qënë një produkt qefi të këtë një rritje të akcizave. Këtu kërkohet bashkëpunim i ministrisë së shëndetësisë dhe ministrisë së financave. problematike tjetër janë reklamat për alkoolin. Parlajmërimet shëndetësore për alkoolin duhet te shkruhen në gjuhën shqipe´.

 

Ekspertët shprehen se konsumimi i alkoolit në Shqipëri është në trend rritjeje sidomos tek të rinjtë.

 

Ka rritje të përdorimit trë alkoolit dher ky është alarmi dhe qëllimi është të reduktohet fillimi i alkoolpirjes në mosha të hershme. ministria duhet të shohë mundësin e bareve dhe dyqaneve qe janë afër shkollave sepse moshat e reja ndodhen në presion

 

Por, cila është sasia e lejueshme brenda normave që një person duhet të konsumojë alkool?

 

Ne nuk themi mos pi alkool, motoja është më pak alkool është më mirë. dozë normale quhet një birrë, një gotë verë. këto janë doza normaleë që duhet të konsumojë një person 5 ditë në javë, 2 ditë në javë të qëndrojë pushim

 

Çdo vit në Europë vdesin rreth 1 milionë njerëz, si pasojë e konsumit të tepërt të alkoolit.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *