E njohur për shkencën si myelomeningocele, spina bifida është kur palca kurrizore e cila fillon të zhvillohet tek fetusi si një tub në formë kanoli, që paloset në vetvete për të mbyllur sistemin nervor – nuk bashkohet plotësisht. E lë autostradën e nervave të derdhet në një fryrje të vogël diku përgjatë shtyllës kurrizore. Ky defekt i lindjes së sistemit nervor mund të çojë në probleme gjatë gjithë jetës, si dhe në lëvizje kronike të dëmtuar dhe paralizë nga ijet poshtë.

Spina bifida zakonisht trajtohet në 24 deri në 48 orë menjëherë pas lindjes: kirurgët qepin palcën kurrizore dhe e fusin përsëri në trupin e foshnjës, duke parandaluar që gjendja të degjenerohet më tej. Por më në fund duket se kjo ndërhyrje do bëhet e mundur për tu trajtuar që kur është fetus, brenda mitrës, duke përdorur qelizat staminale.

Ekzaminimi prenatal për kushtet neurologjike ka përparuar me hapa të mëdhenj gjatë dy dekadave të fundit. Teknologjia duke përfshirë analizën gjenetike, neuroimazhimin dhe imazhet e rezonancës magnetike të fetusit me rezolucion të lartë (MRI) po i lejojnë mjekët të shikojnë në sistemet nervore të fetuseve në zhvillim dhe tashmë t’i diagnostikojnë ato – më herët dhe më shpesh – me çdo gjendje që ndryshon jetën që ata do të përjetojnë.

Por deri më tani ishim ende te diagnostikimi dhe mjekët mund të ndërhynin vetëm pasi fëmija kishte ardhur në jetë.

Tani, një valë e re e terapive pioniere të neuroshkencës in-utero po ndihmojnë për ta ndryshuar këtë. Disa prova të farës janë duke u zhvilluar për të testuar si trajtimet kirurgjikale ashtu edhe ato mjekësore, duke i lejuar mjekët të ndryshojnë kushtet tek foshnjat përpara se të lindin.

Një nga këto trajtime kufitare është testi klinik i aprovuar nga Administrata e parë aktuale e Ushqimit dhe Barnave (FDA) që trajton spina bifida in utero me qeliza burimore placentare. Projekti, i njohur si Gjyqi CuRe , është kulmi i punës 25 vjeçare të kirurges fetale Diana Lee Farmer , nga Universiteti i Kalifornisë, Davis./vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *