Mënyra se si njerëzit ndryshojnë  zakonet e tyre të gjumit mund të ofrojë të dhëna për problemet kronike dhe akute shëndetësore, sipas hulumtimit të Universitetit të Kalifornisë, San Diego të botuar në Mjekësinë Dixhitale Npj.

Hulumtimi studioi të dhënat për 33,000 njerëz dhe pesë milionë netët e tyre të gjumit. Bazuar në analizat, studiuesit identifikuan pesë lloje kryesore të gjumit (fenotipe). Fenotipi i parë është gjumi normal, ku njerëzit flenë rreth tetë orë vazhdimisht për të paktën gjashtë ditë rresht, dhe fenotipi i dytë është gjumi segmental, ku njerëzit flenë vazhdimisht rreth gjysmën e netëve, por flenë vetëm për periudha të shkurtra gjysmën tjetër.

Në fenotipin e tretë njerëzit flenë kryesisht vazhdimisht, por përjetojnë gjumë të ndërprerë rreth një natë çdo javë , në fenotipin e katërt njerëzit flenë kryesisht vazhdimisht, por përjetojnë netë të rralla në të cilat periudhat e gjata të gjumit ndahen nga një zgjim në mes të gjumit. Së fundi, në fenotipin e pestë që përfaqëson gjumin shumë të shqetësuar, njerëzit flenë vetëm për periudha shumë të shkurtra çdo natë.

Ajo që i ndihmoi studiuesit të dallonin gjendjet kronike nuk ishte fenotipi mesatar që adoptuan pjesëmarrësit, por sa shpesh ndryshonin ato modele të gjumit. Edhe nëse dikush ndryshon fenotipin rrallë, ai mund të sigurojë informacion të dobishëm për shëndetin e tij.

Studiuesit vërejnë se gjurmimi i ndryshimeve në gjumë për një kohë të gjatë në një shkallë popullsie mund të japë njohuri të reja të rëndësishme për shëndetin publik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *