Qeveria e Spanjës ka ndërmarrë veprime ligjore për mbylljen e një institucioni të dedikuar për ruajtjen e trashëgimisë kulturore të diktatorit Francisco Franco, i cili drejtoi Spanjën për 40 vjet.

Në një deklaratë të enjten në mëngjes, ministri spanjoll i Kulturës, Ernest Urtasana, tha se kishte nisur procedurat ligjore për të shpërbërë Fondacionin Kombëtar të Francisco Franco (FNFF), për shkak të mospërputhjes së tij me legjislacionin që ndalon çdo përpjekje për të lavdëruar regjimin Franko.

Ligji për kujtesën demokratike, i cili u miratua pothuajse dy vjet më parë, synon të sigurojë drejtësi, dëmshpërblim dhe dinjitet për viktimat e luftës civile dhe diktaturës pasuese.

Legjislacioni përmban dispozita për mbylljen e institucioneve që veprojnë kundër interesit të përgjithshëm duke kërkuar falje për frankoizmin, duke lavdëruar grushtin e shtetit, diktaturën ose drejtuesit e saj, dhe që përçmojnë dhe poshtërojnë viktimat e grushtit të shtetit, të luftës (civile) dhe të Frankizmit, ose që drejtpërsëdrejti ose indirekt nxisin urrejtje ose dhunë ndaj tyre./vizionplus.tv/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *