OpenAI ka zbuluar versionin më të fundit të teknologjisë që mbështet chatbotin e saj të AI ChatGPT.

Quhet GPT-4o dhe do të shpërndahet për të gjithë përdoruesit e ChatGPT, duke përfshirë jo-abonentët.

Është më i shpejtë se modelet e mëparshme dhe është programuar të tingëllojë llafazan dhe ndonjëherë edhe flirtues në përgjigjet e tij ndaj kërkesave.

Versioni i ri mund të lexojë dhe diskutojë imazhe, të përkthejë gjuhë dhe të identifikojë emocionet nga shprehjet vizuale. Ekziston gjithashtu memorie në mënyrë që të mund të kujtojë kërkesat e mëparshme.

Mund të ndërpritet dhe ka një ritëm më të lehtë bisedor – nuk ka pasur vonesë ndërmjet pyetjes dhe marrjes së përgjigjes.

Defektet
Gjatë një demonstrimi të drejtpërdrejtë duke përdorur versionin zanor të GPT-4o, ai ofroi sugjerime të dobishme se si të shkoni për zgjidhjen e një ekuacioni të thjeshtë të shkruar në një copë letër – në vend që thjesht ta zgjidhnin atë. Ai analizoi disa kode kompjuterike, duke përkthyer midis italishtes dhe anglishtes dhe interpretoi emocionet në një selfie të një burri të buzëqeshur.

Duke përdorur një zë të ngrohtë femëror amerikan, ajo përshëndeti nxitësit e saj duke i pyetur se si po kalonin. Kur iu bë një kompliment, ajo u përgjigj: “Lëre, po më bën të skuqem!”.

Nuk ishte perfekte – në një moment e ngatërroi njeriun e qeshur me një sipërfaqe prej druri dhe filloi të zgjidhte një ekuacion që ende nuk ishte treguar. Kjo tregoi në mënyrë të paqëllimshme se ka ende një rrugë për të bërë përpara se defektet dhe halucinacionet që i bëjnë chatbot-et jo të besueshëm dhe potencialisht të pasigurt, të mund të hekurosen.

Por ajo që na tregon është drejtimi i udhëtimit për OpenAI, i cili mendoj se synon GPT-4o të bëhet gjenerata e ardhshme e asistentit dixhital të AI, një lloj Siri me turbo-karikim ose Hey, Google që kujton atë që i është thënë në e kaluara dhe mund të ndërveprojë përtej zërit ose tekstit.

Shefja e teknologjisë e OpenAI, shqiptarja Mira Murati e përshkroi GPT-4o si “magjike”, por shtoi se firma do ta “heqë atë misticizëm” me nxjerrjen në treg të produktit.

Një zgjedhje interesante dhe emocionuese e fjalëve: ndërsa kjo teknologji po bëhet me shpejtësi më e sofistikuar dhe gjithnjë e më bindëse si shoqëruese – nuk është e ndjeshme apo magjike, është programim kompleks dhe mësim makinerie.

Ka pasur thashetheme për një partneritet midis OpenAI dhe Apple dhe ndërsa kjo ende nuk është konfirmuar, gjatë prezantimit ishte treguar se produktet e Apple u përdorën gjatë gjithë kohës.

Një tjetër goditje përtej harqeve ishte koha e kësaj ngjarjeje, 24 orë përpara se rivali i saj Google të tregojë zhvillimet e tij më të fundit të AI në konferencën e tij vjetore, Google IO./vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *