Trupat e Natos në detin e zi do të jene në gatishmeri ne përgjigje të kërcënimit të Rus. Deklaratën e ka bere sekretari i përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg,i cili në një konferencë për shtyp ka konfirmuar se aleanca po monitoronet tensionet e krijuara në kufi të Ukrainës pas rritjes së numrit të ushtarëve rusë.

 

JENS STOLTENBERG

SEKRETAR I PËRGJITHSHME

 

“NATO ka zbatuar përforcimin më të madh të mbrojtjes kolektive në një gjeneratë. Aleanca ka  trefishuar madhësinë e forcave të reagimit të shpejtë në Poloni dhe në vendet baltike, si dhe ka rritur praninë në rajonin e Detit të Zi me patrullimet e marinës. Ne vazhdimisht do të vlerësojmë nevojën për të përshtatur më tej qëndrimin tonë, praninë tonë, edhe në juglindje të rajonit, sepse duhet të jemi të sigurt se ne gjithmonë mund të mbrohemi të gjithë kundër çdo kërcënimi.

 

Rusia i ka paraqitur disa kërkesa SHBA-së dhe NATO-s, me qëllim që të ndalohet zgjerimi në lindje i aleancës si dhe krijimi i bazave mbrojtëse ushtarake të Uashingtonit  në shtetet e ish-Bashkimit Sovjetik. Zëvendësministri i Jashtëm rus, Sergej Rjabkov ka thene se Uashingtoni duhet ta vlerësojë me seriozitet propozimin.

 

SERGEJ RJABKOV

ZËVENDËSMINISTER I JASHTËM RUS

 

“Qeveria ruse nuk është e gatshme ta pranojë gjatë situatën e krijuar. Uashingtonit i është propozuar një takim në Gjenevë. Është vendimtare, që garancitë për sigurinë e kërkuara nga Rusia të kenë efekte ligjore”

 

Shtetet e bashkuara vazhdimisht jane shprehur te gatshme për dialog por kane hedhur poshte propozimet e rusise.

Leave a Reply

Your email address will not be published.