Dëgjimi i fjalëve të para të fëmijës suaj është një nga pikat më të rëndësishme që do të arrini ndonjëherë në jetën e tij.

 

Shumë prindër e presin me ankth atë moment historik dhe madje mund të derdhin lot pasi kanë dëgjuar vajzën ose djalin e tyre të vogël të thotë ‘Mama’ ose ‘Baba’. Amanda Jenner, autore dhe eksperte për fëmijë me mbi 20 vjet përvojë për të gjetur kuptimin e fjalëve të para të fëmijëve flet më tepër mbi këtë temë. Duke folur ekskluzivisht për “Fabulous” Amanda tha:

 

‘Mama’ dhe ‘Baba’ janë fjalët e para më të zakonshme, e radhës në listë është në fakt ‘bye bye’. Emrat e kafshëve shtëpiake shpesh janë së pari foshnjat dhe disa prindër kanë raportuar se kanë dëgjuar fjalën “top” rreth 12-14 muajsh.Amanda shpjegon se fjala e parë e foshnjës suaj është një reflektim i rrethinave të tyre. Ajo shton:

 

“Kjo është për shkak se foshnja merr dhe përgjigjet ndaj asaj që dëgjon rreth tyre. Shumë prindër inkurajojnë fjalë si mama dhe baba, kjo është arsyeja pse ato janë më të zakonshmet. Por nëse fëmija juaj dëgjon shpesh emrin e kafshës suaj, ka të ngjarë që ai ta përsërisë atë shumë herët në zhvillimin e tij”.Në thelb fjalët e para të fëmijës suaj janë një pasqyrim i juaji dhe i shtëpisë tuaj. Shumë prindër ngatërrohen kur dëgjojnë fjalën e parë të fëmijëve të tyre. Amanda shpjegon:

 

“Prindërit shpesh mendojnë se fjalët e para të foshnjës së tyre janë ‘ahh’ ose ‘ooohh’, por nuk është kështu. Foshnjat në fakt i njohin vetë fjalët rreth katër deri në pesë muajsh, ndonjëherë edhe e dinë emrin e tyre”.

 

Procesi i zhvillimit të përsëritjes së asaj që dëgjojnë fillon disa muaj më pas. Pra, ka të ngjarë që fëmija juaj të fillojë të praktikojë tingujt fonetikë, përpara se të ketë sukses në shqiptimin e fjalëve të para. Amanda thotë se fjala e parë e foshnjës suaj ka të ngjarë të dëgjohet rreth 10-12 muajsh. Eksperti i fëmijëve thotë:

 

“Shumica e foshnjave fillojnë të fitojnë kontrollin e tingujve midis nëntë deri në 12 muajsh. Rreth kësaj kohe ata do të fillojnë të tregojnë me gisht gjërat dhe të prodhojnë tinguj gërvishtjeje dhe zhurmash”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *