Subscribe

Lumturi Blloshmi, është artistja e parë femër që përfaqëson Shqipërinë me një prezantim personal në edicionin e 59 të Bienales Ndërkombëtare të Artit në Venecia, në pavijonin kushtuar Shqipërisë, kuruar nga Adela Demetja.

 

Të veçantat e veprave te saj janë thjeshtësia simbolike dhe optimizmi i përdorur në trajtimin e realitetit të ashpër.

 

Megjithatë, krijimtaria e saj ende nuk është hulumtuar plotësisht dhe mbetet e panjohur për skenën e artit kombëtar dhe ndërkombëtar.

 

ELVA MARGARITI

 

MINISTRE E KULTURES

 

“Lumja përfaqëson shumë nga pjesa e artit tonë. Një rrugëtim edhe i vështirë edhe i dhimbshëm, por mbi të gjitha ende i veshur me mister. Ashtu siç është në përgjithësi arti bashkëkohor shqiptar në të gjithë arenën ndërkombëtare të sotshme. Sot edhe në vijim, gjatë bienales ne do të njohim edhe më nga afër një person, i cili është i vërtetë Lumja vazhdon dhe është e rrethuar me një hije misteri. “

 

Duke ripërshtatur një qasje që shkon përtej feminizmit, artistja u ka rezistuar regjimeve dhe zhvillimeve të ndryshme duke ndërtuar veprën e saj bazuar në përjetimet personale.

 

ELVA MARGARITI

 

MINISTRE E KULTURES

 

“Patjetër që është dhe një tribut ndaj figurës së gruas në lidhje me skenën e artit. Lumja vetë e ka treguar që ka qenë një udhëtim i vështirë i gruas për të arritur në mirëpërfaqësim ose në mirënjohje të saj në skenën e artit dhe kulturës.”

 

Prezantimi me titull “Lumturi Blloshmi. Nga e para” është i konceptuar si një ekspozitë që synon të hulumtojë, prezantojë dhe ripozicionojë veprën dhe jetën e Blloshmit në historinë e artit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.