Vaksina kundër virusit Covid-19 mund të jetë në dispozicion më shpejt sesa pritej. Studiuesit e Mjekësisë të Universitetit të Pittsburgh të koordinuar nga italiani Andrea Gambotto dhe Louis Falo e njoftuan një lajm kaq të rëndësishëm këtë të enjte.

Një vaksinë tashmë ka kaluar fazën e testimit të kafshëve dhe testet e para tek miu kanë treguar që prodhon antitrupa specifikë për koronavirusin e ri SARS-CoV-2 në sasi që konsiderohen të mjaftueshme për të neutralizuar virusin. Rezultatet e këtyre testeve të para janë botuar në “EBioMedicine”.

 

Studiuesit ishin ndihmuar shumë edhe nga fakti që themelet e punës ishin hedhur falë punës së mëparshme gjatë epidemive të mëparshme të koronaviruseve si SARS dhe MERS

 

Universiteti i Pittsburgh operon në Itali prej dy dekadash falë bashkëpunimit me Institutin Mesdhetar për Transplantet dhe terapitë e specializuara.

 

 

“Ne kemi punuar në të kaluarën me epideminë SARS-CoV në 2003 dhe MERSCoV në vitin 2014. Këta dy viruse, të lidhura ngushtë me SARS-CoV-2, na mësojnë se një proteinë e veçantë, e quajtur spike, është e rëndësishme për nxitjen e Imuniteti ndaj virusit. Ne e dinim saktësisht se ku mund ta luftojmë këtë virus të ri, “shpjegoi Andrea Gambotto, pjesë e Departamentit  te Gjenetikës Molekulare dhe Biokimisë në Universitetin e Pittsburgh – i cili gjithmonë ka qenë i përfshirë në studimin e vaksinave.

 

Në krahasim me vaksinën tjetër eksperimentale të mundshme me mRNA mbi të cilën sapo kanë filluar provat klinike, vaksina e studiuar në Universitetin e Pittsburgh, ndjek një qasje më të konsoliduar, duke përdorur fragmente të proteinave virale të krijuara në laborator të afta për të zhvilluar imunitet.

 

Vaksinat aktuale të gripit funksionojnë në mënyrë të ngjashme. Studiuesit përdorën gjithashtu një qasje inovative për të dhënë vaksinën bazuar në përdorimin e një vektori mikro-gjilpërash, gjë që rrit fuqinë e saj.

Pasi të prodhohet, vaksina mund të mbetet në temperaturën e dhomës derisa të përdoret, duke eleminuar nevojën për ftohje gjatë transportit ose ruajtjes.

 

Pasi u testua në modelet e miut, u vërejt se PittCoVacc gjeneroi një sasi të madhe antitrupash kundër SARS-CoV-2, dhe gjithçka ndodhi brenda dy javësh nga aplikimi I vaksines. Modelet e kafshëve nuk janë vlerësuar ende për një kohë të gjatë, por studiuesit tregojnë se minjtë që morën vaksinën MERS-CoV prodhuan një nivel të mjaftueshëm antitrupash për të neutralizuar virusin për të paktën  një vit, dhe deri më tani nivelet e antitrupave në modelet e vaksinuara kundër SARS-CoV-2 duket se ndjekin të njëjtin model.

Është e rëndësishme të nënvizohet se si vaksina me copëza mikro-gjilpërash kundër SARS-CoV-2 mban fuqinë e saj edhe pas sterilizimit me rrezet gama, një hap themelor drejt krijimit të një produkti të përshtatshëm për përdorim te njerëzit.

Autorët paraqitën kërkesën e tyre për miratim të ilaçit të ri eksperimental (IND) pranë Administrimit të Ushqimit dhe Barnave, në pritje të fillimit të një studimi klinik të fazës I tek njerëzit në muajt e ardhshëm.

 

“Testet klinike tek pacientët zakonisht zgjasin të paktën një vit dhe ndoshta më gjatë,” tha doktor Falo, ” por situata e veçantë që po përjetojmë është e re dhe e paparë, kështu që ne nuk e dimë se sa do të zgjasë procesi klinik i zhvillimit  teksa ka sugjerime që në këtë rast të shohim mundësinë e përparimit të shpejtë “

 

Burimi: rainews.it

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *