Jeton Zulfaj, këshilltari politk i kryeministrit Albin Kurti ka folur sot për qendrimin e Kosovës për nismën “Ballkani i Hapur”.

 

Në një lidhje me skype në studion e lajmevë në Vizion Plus, Zulfaj tha se kjo nuk është një iniciativë e re dhe kur u prezantua për herë të parë nga presidenti serb Vuçiç, u refuzua nga BE por edhe nga Kosova.

 

“Të gjtha vendet e Ballkanit Pernëdimor janë pjesë e procesit të Berlinit e cila i sjell katër lirtë për të gjitha vendet e Ballkanin Perëndimor, ku atje është pjesë edhe Kosova. Iniciativa “Open Balkan” nuk është një iniciativë e re, u prezantua per hërë të parë nga Vuçic kur u refuzua nga BE por edhe nga Kosova, pastaj erdhi si zonë ekonomike rajonale. Në 2019 pasi iu refuzuaa hapja e negociatave Shqipërisë, Rama e Zaev shkuan te Vuçic dhe dolë me idene e Minishengenit e cila u refuzua prap dhe erdhen me tregun e pëebashkët rajonal. Këtë vit në Shkup u ringjall në ky “Open Balkan”, tha Zuflaj.

 

 

Ai theksoi se në qendrimin zyrtar të BE nuk ka mbështje dhe Gjermania nuk e mbështeti këtë iniciativë. Është e vështirë të ecet para me Konsensus, por duhet ta kuptoni sidomos Shqipëria, që në tregun e përbashkët rajonal konsensusi është ajo ç’ka e mbron Kosovën nga Serbia.

 

 

“Serbia do ta trajtojë Kosovën si jo shtet, si palë jo të barabartë. Serbia mohon të drejtën e Kosovës. Në procesin e Berlinit këmi 10 shtete dhe mbështetjen e SHBA Aty garantohet barazia e palëve, Kosova merr pjesë si e barabartë. Kosova e arrin barazinë e vet në këtë process. Ne në këtë procss ku jemi pengesta i kemi nga Serbia”, theksoi Zuflaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *