Situatë në Mesdhe mes Turqisë dhe Greqisë është teper e tensionuar. Mesnatën mes të hënës dhe të martës një varkë e rojës Bregdetare të ishullit të Rodos, në Greqi gjatë patrullimit të saj në zonën e detit qëlloi drejt një jahti që të bardhe me flamur turk që nuk po reagonte karshi sinjaleve të marinës greke. Autoritetet greke thanë se qëlluan për shkak se jahti rriti shpejtësine dhe bëri manovra të rrezikshme. Nga të shtënat dyshohet se janë plagosur të paktën 3 persona që ishin në jaht. Për këtë ngjarje por edhe për të gjithë situatën e krijuar së fundmi në ujërat e Mesdheut ku Turqia ka lëvizur për të bërë kërkime për naftë dhe gaz, ka reaguar edhe Ministria e Jashtme e Greqisë.

 “Anija e paligjshme turk për hetime të paligjshme në jug të ishullit Megisti në zonën greke, në kombinim me lëvizshmërinë e vrojtuar në shkallë të gjerë të njësive të marinës turke, është një përshkallëzim i ri serioz dhe demonstron rolin kërcënues dhe destabilizues të Turqisë, për paqen .Vjen në një kohë kur Greqia ka demonstruar përkushtimin e saj ndaj legjitimitetit ndërkombëtar. Bazuar vetëm në të drejtën ndërkombëtare të detit dhe rregullat e fqinjësisë së mirë, Greqia ka arritur një marrëveshje pas negociatave me vendet fqinje.Demarkacioni i Zonës Ekskluzive Ekonomike të saj. Greqia ka deklaruar gatishmërinë e saj për dialog, në mënyrë që të vazhdojë me demarkacionin përkatës me fqinjët e tjerë të saj bazuar në Ligjin Ndërkombëtar të Detit.Përkundrazi, Turqia dëshmon në praktikë se deklaratat e gatishmërisë për dialog janë një turp. Duke përmendur nënshkrimin e një Marrëveshjeje EEZ të Greqisë dhe Egjiptit plotësisht të ligjshëm, ajo braktis dialogun përpara se ajo të fillojë madje dhe të drejtohet në praktikat e së kaluarës, duke adoptuar taktikën e ngordhur të përpjekjes për të krijuar ‘një gjë që tashmë ka ndodhur’.

Greqia thotë se nuk do të pranojë asnjë shantazh dhe se do të mbroje sovranitetin e saj.

Greqia nuk do të pranojë asnjë shantazh. Ajo do të mbrojë sovranitetin dhe të drejtat e saj sovrane. Ne i bëjmë thirrje Turqisë që menjëherë të përfundojë veprimet e saj të paligjshme që dëmtojnë paqen dhe sigurinë në rajon”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.