Sellafield, objekti bërthamor më i rrezikshëm i Evropës, ka një rrjedhje të përkeqësuar nga një kapanon i madh mbetjesh radioaktive që mund të rrezikojë shoqërinë. Lajmi është publikuar nga mediat britanike, të cilat ngrenë shqetësimin e sigurisë në këtë objekt. Situata e krijuar ka ngjallur tensione diplomatike mes SHBA-së, Norvegjisë dhe Irlandës.

 

 

Rrjedhja e lëngut radioaktiv përbën një nga rreziqet më të larta bërthamore në Mbretërinë e Bashkuar, situatë e cila ka të ngjarë të vijojë deri në vitin 2025, sipas mediave vendase.

 

Kjo mund të ketë pasoja shqetësuese nëse përshpejtohet, duke kërcënuar ndotjen e ujërave nëntokësore, sipas një dokumenti zyrtar të cituar nga Guardian. Çarje janë zhvilluar gjithashtu në çimento dhe asfalt që mbulon rezervuarin masiv, i cili përmban llum bërthamor prej dekadash, si vetëm një nga shqetësimet e shumta të sigurisë në vend.

 

Shqetësimet u theksuan në Nuclear Leaks, një hetim vjetor i Guardian për problemet nga shkeljet kibernetike, kontaminimi radioaktiv dhe një kulturë toksike e punës në deponinë masive bërthamore.

 

Kujtohet se gazeta britanike publikoi se Sellafield vitet e fundit ishte hakeruar nga hakerë të lidhur ngushtë me Rusinë dhe Kinën, incidente të cilat sipas të njëjtit botim mbuloheshin sistematikisht nga drejtuesit e stacionit.

 

I shtrirë në një zonë prej 6 kilometrash katrorë në bregdetin e Cumbria dhe duke punësuar 11,000 njerëz, Sellafield ruan dhe përpunon mbetjet bërthamore nga programet e armëve dhe prodhimin e energjisë bërthamore dhe është objekti më i madh i tillë në Evropë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *