Astronomët presin që një “yll i ri” të shfaqet në qiellin e natës në çdo kohë nga tani deri në shtator, me një shpërthim prej vitesh, sipas NASA-s.

“Kjo është një ngjarje që ndodh një herë në jetë që do të vendosë shumë astronomë të rinj atje, duke u dhënë të rinjve një ngjarje kozmike që ata mund ta vëzhgojnë vetë, të bëjnë pyetjet e tyre dhe të mbledhin të dhënat e tyre”, tha Dr. Rebekah Hounsell nga Qendra e Fluturimeve Hapësinore Goddard e NASA-s.

Fenomeni, i njohur si një yll i ri (nova) do të ndodhë në yjësinë Corona Borealis ose Stefanos Boreios siç quhej nga grekët e lashtë që e vunë re, e cila ndodhet midis yjësisë Bootis dhe Heracles.

Ndërsa një supernova është vdekja shpërthyese e një ylli të madh, një nova është shpërthimi i papritur dhe i shkurtër i një ylli në kolaps, i njohur si një xhuxh i bardhë. Xhuxhi i bardhë mbetet i paprekur, duke lëshuar material në një cikël të përsëritur që mund të zgjasë për mijëra vjet.

“Ne nuk shohim shpesh një shpërthim të përsëritur në jetën e njeriut, dhe rrallë një kaq relativisht afër sistemit tonë”, tha Hounsell. “Është tepër emocionuese të kesh këtë ndenjëse në rreshtin e parë.”

T Coronae Borealis, me nofkën “ylli i zjarrtë” është një sistem binar në Corona Borealis që përfshin një xhuxh të bardhë të vdekur dhe një gjigant të kuq të plakur. Gjigantët e kuq formohen kur yjet kanë shteruar rezervat e tyre të hidrogjenit për shkrirjen bërthamore dhe fillojnë të vdesin. /vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *