Covid-19 është “kriza më e madhe globale për fëmijët në historinë tonë 75-vjeçare”. Kjo është analiza e UNICEF-it, e cila paralajmëron në një raport se pandemia po përmbys pothuajse çdo masë progresi për fëmijët, duke përfshirë një “rritje marramendëse prej 100 milionë më shumë fëmijë të zhytur në varfëri, rreth 1.8 fëmijë çdo sekondë nga mesi i marsit 2020”. .

 

“Rruga për të rifituar terrenin e humbur – shpjegon Unicef ​​në një shënim – është e gjatë dhe, edhe në rastet më të mira, do të duhen shtatë deri në tetë vjet për t’u rikuperuar dhe për t’u rikthyer në nivelet para Covid të varfërisë për fëmijët”.

 

“Gjatë historisë sonë, UNICEF ka kontribuar në krijimin e mjediseve më të shëndetshme dhe më të sigurta për fëmijët në mbarë botën, me rezultate të shkëlqyera për miliona njerëz,” tha drejtoresha e përgjithshme Henrietta Fore. Tani këto rezultate janë në rrezik. .

 

Për t’iu përgjigjur, rimëkëmbur dhe riimagjinuar të ardhmen e çdo fëmije, UNICEF vazhdon të kërkojë: investim në mbrojtjen sociale, kapitalin njerëzor dhe shpenzimet për një rimëkëmbje gjithëpërfshirëse dhe elastike; përfundimi i pandemisë dhe kthimi i pengesave alarmante në shëndetin dhe ushqimin e fëmijëve, duke përfshirë shfrytëzimin e rolit jetik të UNICEF-it në shpërndarjen e vaksinës kundër Covid; të rindërtohen më fort duke siguruar arsim cilësor, mbrojtje dhe shëndet të mirë mendor për çdo fëmijë; ndërtimi i qëndrueshmërisë për të parandaluar, përgjigjur dhe mbrojtur më mirë fëmijët nga krizat, duke përfshirë qasje të reja për t’i dhënë fund zisë së bukës, për të mbrojtur fëmijët nga ndryshimet klimatike dhe për të riimagjinuar shpenzimet për fatkeqësitë dhe fatkeqësitë./Tgcom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *