Eventi i WWDC 2020 u zhvillua kete te hene, një konferencë vjetore kushtuar zhvilluesve që krijojnë aplikacione për pajisjet Apple, si dhe një takim thelbësor për të zbuluar lajmet që do të arrijnë gjithashtu tek përdoruesit fundorë.

Edicioni i vitit 2020 ishte përqendruar kryesisht në risitë e softuerëve të versioneve të reja të iOS, iPadOS, macOS, watchOS dhe tvOS. Nuk kishte njoftime për pajisje të reja – për iMac të rinovuar në dizajn dhe Apple TV-in e ri, do të duhet të presim pak më gjatë – ose më mirë, një njoftim i lidhur në një kuptim më të gjerë me pajisjen ishte aty dhe ishte e mjaftueshme për të shënuar një pikë kthese epokale në historinë e shtëpisë së Cupertinos.

Në fakt, Apple ka filluar zyrtarisht procesin e tranzicionit me të cilin gradualisht do të braktisë procesorët Intel të përdorur në Mac duke i zëvendësuar ato me procesore të zhvilluar personalisht. Eshte një ndryshim historik natyrisht që kujton atë që njoftoi në 2005 dhe u zbatua nga 2006, duke shënuar fundin e procesorëve PowerPC të zëvendësuar me ato Intel.

Procesi i tranzicionit nga procesorët Intel të përdorur në Mac në ato të zhvilluara nga Apple do të zgjasë rreth dy vjet dhe në fund të rrugës ne do të arrijmë të kemi një arkitekturë të vetme të përbashkët midis pajisjeve Apple: iPhone, iPad dhe Mac – me avantazhin e rëndësishëm që kjo e fundit do të jetë në gjendje të përdorë aplikacionet për pajisjet e lëvizshme të Apple pa pasur nevojë për ndryshime nga zhvilluesit.

Sistemi operativ iPhone është rinovuar duke filluar nga ekrani kryesor: widget janë futur dhe me bibliotekën e aplikacioneve është e mundur të vendosni aplikacionet në nje rregull. Karakteristikat e reja përfshijnë mënyrën e paraqitjes në pamje, duke u shtrirë në Siri (me një ndërfaqe të ridizenjuar të përdoruesit dhe funksione të reja), deri në aplikacionet kryesore (Hartat, Mesazhet, App Store, Safari, Moti) pa lënë pas dore modalitetin CarPlay (do të jetë e mundur përdorni iPhone si një zëvendësim për çelësin me makina të caktuara) dhe një përmirësim të mëtejshëm të sigurise per personat.

iPadOS 14 huazon shumë nga ndryshimet e paraqitura me iOS 14 – ka widget, bibliotekën e aplikacioneve dhe ndërfaqen e re Siri. Aplikacionet e sistemit gjithashtu janë ridizajnuar për të shfrytëzuar sa më shumë hapësirën, ekziston një ekran i ri për thirrje (më pak invazive se ai i mëparshmi), një sistem kërkimi i azhurnuar dhe i bërë më të ngjashëm me atë të macOS. Dy risi kushtuar softuerit të kufjeve AriPods: modeli Pro do të jetë në gjendje të llogarisë “Tingullin hapësinor”, ose në riprodhimin e audio 3D – një lloj surrondi i simuluar nga një algoritëm që mban gjurmët e lëvizjeve të kokës së përdoruesit. AirPods gjithashtu do të jetë në gjendje të njohë automatikisht kur kaloni nga një pajisje në tjetrën dhe të lidheni automatikisht.

macOS Big Sur do të mbahet mend për dy arsye: është një nga versionet e macOS që prezanton një nga ndryshimet më të thella të ndërfaqes së përdoruesit dhe është gjithashtu i pari që mbështet procesorët e rinj të dizajnuar brenda shtepise nga Apple. Nuk ka mungesë përmirësimesh në aplikacionet e sistemit (veçanërisht Mesazhe, Harta dhe Safari).

watchOS 7 prezanton për herë të parë një funksion për monitorimin e gjumit (zhvilluar personalisht nga Apple), ka lajme për menaxhimin e numrave, të cilat gjithashtu mund të ndahen, dhe prezantohet funksioni i ri për zbulimin automatik të larjes të duarve (në kohën e koronavirusit sigurisht që nuk dëmton). Përmirësoi gjithashtu seksionin e Trajnimit dhe funksionin për matjen e niveleve të tingullit të ambientit.

Risi shume te rendesishme nga ana e apple per softwaret e saja dhe nje hap i madhe per te ardhmen e kompjuterave te saj me ane te procesoreve Appl silicon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *