Mbi 7440 biznese në tension të mesëm 20,10,6 kilovat do të paguajnë në shkurt 18.8 lekë për një kilovat/ore energji, njëlloj sa çmimi i janarit.

 

Burime pranë Furnizuesit të Mundësisë së Fundit pjesë Operatorit të Shpërndarjes së Energjisë Elektrike thanë se kjo do të jetë tarifa që do të mbahet deri në momentin që do të ketë një vendimmarrje të re. Ky çmim është brenda marzhit që deklaroi më herët ministria gjatë diskutimeve me palët e interesit ku nënvizoi se luhatja do të ishte mes 18-22 lekë/kWh.

 

Biznesi në tension të mesëm po trajtohet me çmime preferenciale që janë produkt i mesatarizimit të blerjeve nga Korporata Elektroenergjetike shqiptare me 12 lekë/kWh dhe blerjeve nga tregu i lirë që janë në rastin më të mirë 3-4 herë më të shtrenjta se marrëveshja me prodhuesin publik.

 

Qeveria vendosi që për këtë grup biznesi të bënte liberalizim të pjesshëm në kushtet kur shoqatat e biznesit shprehën shqetësimin se do të shkonin drejt falimentimit nëse nxirreshin në treg të lirë në këtë moment. Liberalizmi i pjesshëm nënkupton që këto biznese po furnizohen nga kompanitë publike me çmime preferenciale por jo të rregulluara ndërkohë që në çdo moment që secili prej tyre që siguron një marrëveshje me një furnizues privat me çmim më të mirë mund të lërë lirisht furnizuesin publik.

 

Qeveria dakordësoi të mbante 7440 biznese deri në qershor të këtij viti me çmimin preferencial me shpresën se çmimet e energjisë do të uleshin duke i hapur kështu rrugë daljes së tyre në treg të lirë. Por kushtet e reja ku energjia në bursa mbetet në nivele rekord e bëjnë të paqartë mbështetjen që do ti jepet kësaj kategorie dhe çfarë do të ndodhë pas qershorit.

 

Ndërkohë bizneset e tjera që kanë dalë më herët në tregun e lirë siç janë ato në 35 kilovolt po vazhdojnë të furnizohen me çmimet reale që rezultojnë nga ankandet të cilat janë dukshëm më të larta. Muaji me tarifat më të shtrenjta deri më tani ka rezultuar nëntori me një tarifë 38.7 lekë/kWh ndërkohë që në dhjetor kishte një ulje të lehtë të këtij çmimi duke u stabilizuar në 31.7 lekë.

 

Çmimet e energjisë kanë pësuar një rritje të shpejtë nga shtatori i këtij viti duke arritur nivele që nuk ishin më parë ndërkohë që përveç rritjes së kërkesës post-pandemi ndikuan edhe një sërë faktorësh të tjerë si mungesa e qymyrit, kufizimet në prodhim nga termocentralet, në funksion të objektivave të klimës, si dhe prodhimi më ulët i energjisë eolike në 50 vite kanë dhënë ndikim./Monitor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *